TIJELO

Žene su ipak bile u krivu

ŽIVI ME

muskarci i zene

Poznata nam je priča koja kaže da muškarci rađaju, ljudski rod bi već odavno nestao. Prema ženskoj predaji muškarci jako teško podnose bol. I kod najmanjeg osjećaja nelagode oni odmah krenu kukati, dok žene stisnu zube i idu dalje, čak i kada jako boli.

A znate li što je problem s ovom ženskom teorijom?? Nije točna! Znanost o razlici u toleranciji boli između žena i muškaraca tvrdi nešto sasvim drugo.

 “Laboratorijska istraživanja pokazuju da kod mnogih vrsta (ne svih) ženske predstavnice imaju niži prag tolerancije na bol u odnosu na mušku populaciju”, objašnjava Linda LeResche, profesorica medicine na Sveučilištu u Washingtonu.

Znanstvenici su desetljećima pokušavali razmrsiti tajnu boli. 1960. godine otkriveno je da mozak može promijeniti ili modulirati živčani sustav kao odgovor na bol. Sad već postoje istraživanja koja pokazuju da modulacija sustava kod muškaraca i žena može biti drugačija, a osim toga žene imaju dodatni sustav koji koristi estrogen.

Od devedesetih nastaje plodno vrijeme u istraživanju boli. Ono što sada znamo je da bol počinje kad nocireceptori – mala, tanka vlakna koja se nalaze u cijelom tijelu u perifernim živcima – registriraju traume okolnog tkiva i taj signal pošalju u mozak.

A onda su istraživanja krenula korak dalje. Danas laboratorijska istraživanja pokazuju jasnu razliku u razini tolerancije boli između žena i muškaraca. Kod zdravih muškaraca i žena koji su bili podvrgnuti različitim testovima boli, žene su bile te koje su u većini slučajeva prve prijavile osjećaj nelagode odnosno boli. S ovom teorijom se slaže i Roger Fillingim, PhD, izvanredni profesor na Sveučilištu u Floridi. On kaže da istraživanje koje su proveli prilično uvjerljivo dokazuje da žene imaju niži prag tolerancije boli od muškaraca. Ta razlika nije jako velika (kada se prevede u stupnjeve iznosi od jedan do jedan i pol stupanj), no nije ni zanemariva.

Osim toga istraživanje je pokazalo da žene nisu tako jednostavna bića, pa na njezinu percepciju boli utječe i menstrualni ciklus. I same žene iskustveno znaju da su neposredno pred menstruaciju puno više osjetljive na bol, pa je recimo depilacija voskom u to doba puno bolnija nego inače.

Fillingim se slaže s tom tvrdnjom dodajući kako laboratorijska istraživanja pokazuju da su tijekom predmenstrualne faze žene osjetljivije na različite vrste bolnog podražaja nego u drugim fazama ciklusa.

Dakle drage dame, sada vam je sasvim jasno da su muškarci manje osjetljivi na bol, ali su očito puno razmaženiji od žena, pa zbog toga više kukaju kada ih nešto boli . Njihovu bol riješiti će RAPIDOL, a njihovu razmaženost, e to nije nikome pošlo za rukom vjekovima.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.