TIJELO

Za zdravlje djece potrebno je tako malo

ŽIVI ME

Svakim danom sve je više istraživanja koja govore o snazi probiotika i njihovoj ulozi u imuno sustavu. Ovo ljeto završila je jedno veliko istraživanje u Indiji. Indija je jedna od najugroženijih zemalja što se tiče smrti tek rođenih beba. Sepsa je teška komplikacija bakterijske infekcije koja svake godine dovodi do oko milijun smrtnih slučajeva djece, uglavnom u zemljama u razvoju. Pojavljuje se kada imunološki sustav nije dovoljno snažan u borbu protiv bakterija.Tako su se znanstvenici dali na posao i pokrenuli veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 4.500 novorođenčadi.

Istraživački tim na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Nebraska nakon istraživanja utvrdio je da posebna mješavina dobrih bakterija u tijelu smanjuje učestalost sepsije kod dojenčadi u Indiji za 40 posto. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, 16. kolovoza.

Prof. dr. Pinaki Panigrahi, prof.dr.sc., profesor, epidemiologija i pedijatrija, Centar za globalno zdravlje i razvoj i njegovi kolege na Fakultetu za javno zdravstvo vodili su međunarodni istraživački tim. Rezultati pokazuju vrhunac petnaestogodišnjeg  istraživanja i moglo bi ozbiljno utjecati na zdravlje djece diljem svijeta.

Posebna probiotička smjesa uključivala je probiotik nazvan Lactobacillus plantarum ATCC-202195 u kombinaciji s frukto-oligosaharidom (FOS), oralnim sintbiotskim pripravkom kojeg je razvio dr. Panigrahi.

Nevidljivi organ koji kontrolira mozak

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji su dobri za naše zdravlje, posebno na probavni sustav. Sintbiotici su kombinacije probiotika s dodatkom FOS koji potiče rast i održava kolonizaciju probiotičkog soja. FOS, prirodno prisutan u majčinom mlijeku i biljkama kao što su luk, cikorija, češnjak, šparoge, banana, artičoka i dr. To je hrana za probiotičke bakterije. Novorođenčadi su davali oralni pripravak sedam dana.

Rezultati istraživanja pokazali su da se sepsa i smrt u prva dva mjeseca djetinjstva smanjivala za 40 posto (više nego dvostruko od očekivanog), a osim toga smanjila se i infekcija dišnih puteva. Učinkovitost koju je dokazala dr. Panigrahijeva studija bila je tako uspješna da je studija prekinuta.

Istraživanje koje će promjeniti naše mišljenje o crijevima

“Intestinalni sustav je najveći imunološki organ u tijelu.” rekao je dr. Panigrahi. “Sve je puno limfoidnim stanicama, pa ako želite stimulirati imunitet, idite u crijeva.

                                                                  Acidosalus proizvodi koje je potvrdila znanost!

 

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.