LICE

Volite li nar? Kada ovo pročitate obožavat ćete ga!

ŽIVI ME

Je li li nar zaista superfood koji će neutralizirati starenje?

Tim znanstvenika iz EPFL-a i tvrtke Amazentis otkrili su da molekule u naru koje mikroorganizmi u crijevima transformiraju omogućuju stanicama mišića da se zaštite od jednog od glavnih uzroka starenja. Kod nematoda i glodavaca učinak je nevjerojatan. L

U našim stanicama postoje male tvornice energije koje nazivamo mitohondriji. Kako starimo mitohondriji nisu više u stanju dobro obavljati svoju funkciju i reciklirati se, postaju slabiji pa ih se sve više akumulira u stanici. Tako nam i snaga mišića sve više slabi, a također se sumnja da nakupljanje disfunkcionalnih mitohondrija igra veliku ulogu i kod nastanka mnogih bolesti poput Parkinsonove bolesti.

Znanstvenici su identificirali molekulu koja je sama po sebi uspjela ponovno uspostaviti sposobnost stanice da reciklira komponente neispravnih mitohondrija: urolitina A. To je jedina poznata molekula koja može ponovno pokrenuti mitohondrijski proces čišćenja, inače poznat kao mitofagija. To je potpuno prirodna supstanca, a njezin je učinak snažan i mjerljiv.

Svoju teoriju su znanstvenici prvo ispitali na menatodima (oblići) zvanim C. elegans. To je omiljeni ispitni subjekt jer se već nakon samo 8-10 dana života smatraju starijima. Životni vijek crva koji su bili izloženi urolitinu A povećan je za više od 45% u usporedbi s kontrolnom skupinom.

U studijama s glodavacima zapaženo je značajno smanjenje broja mitohondrija, što ukazuje na to da je postojao proces staničnog recikliranja. Stariji miševi, oko dvije godine starosti, pokazali su 42% bolju izdržljivost tijekom trčanja od jednako starih miševa u kontrolnoj skupini.

Sada je u tijeku je ispitivanje i na ljudima.

Znanstvenici žele naglasiti da sam nar ne sadrži urolitin A nego molekulu iz koje pod utjecajem mikroorganizama u crijevima nastaje željena molekula. Zbog toga, količina proizvedenog urolitina A može znatno varirati, ovisno o vrsti flore prisutnoj u mikrobiološkom sustavu crijeva. Neki pojedinci uopće ne proizvode urolitin A. Ako ste jedan od tih nesretnih, moguće je da sok od šipka neće napraviti ništa.

Međutim znanstvenici imaju odgovor i za takve pojedince. Osniva se tvrtka Amazentis koja je razvila metodu za proizvodnju urolitina A. Tvrtka trenutno provodi prva klinička ispitivanja koja testiraju molekulu kod ljudi u europskim bolnicama.

Prema koautoru ove studije Johanu Auwerxa, bilo bi iznenađujuće da urolitin A nije učinkovit u ljudima. “Vrste koje su evolucijski dosta daleko, kao što su C. elegans i štakori, reagiraju na istu tvar na isti način. To je dobar pokazatelj da se ovdje dodiruju bitni mehanizmi svih živih organizama.”

Prekursori urolitinu A ne nalaze se samo u naru, već ih u manjim količinama ima u mnogim orasima i bobicama.

Eto sada kada ovo znate navalite na nar i promatrajte što se događa. Ako imate dobre bakterije u crijevima možda se pomladite, a ako ne možda morate poraditi da stvorite dobru crijevnu floru ili pričekajte znanstvenike da proizvedu urolitin A.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.