UM

Svi smo mi na istom brodu

ŽIVI ME

Jednog dana šetao kapetan po brodu i kroz prozor jedne kabine vidio je nekog čovjeka kakao buši rupu u podu. Uletio je u kabinu i povikao: „Da li ste normalni, što radite?“. Čovjek na podu ga je zbunjeno pogledao i rekao: „Pa ovo je moja kabina i mogu raditi što god hoću.“ Drugi čovjek je postao bijesan i odbrusio: „Budalo rupa u kabini će potopiti cijeli brod.“

Ova naizgled jednostavna priča u sebi pojašnjava dublje tajne života: mi smo svi odgovorni jedni za druge. Poput dvosmjerne ulice, priča obuhvaća dvije osnovne lekcije za život. Prvo, moramo  shvatiti da naše akcije, i negativne i pozitivne, imaju utjecaj na druge ljude kakav mi ne možemo ni zamisliti. S druge strane medalje, jednako tako dobre i loše akcije drugih ljudi izravno utječu na naše živote. To je razlog zašto smo odgovorni pomoći drugima u rastu i poboljšanju. Svi smo mi zaista na istom brodu i ploviti ćemo ili tonuti zajedno.

Mi smo u našim životima većinom usredotočeni samo na sebe, vlastite probleme i vlastiti rast (ako i to radimo!), baš nas i ne zanima ostatak svijeta. No velika je istina da moramo pomoći drugima u svom životnom rastu jer samo tako možemo ispuniti i vlastiti cilj. 

Svatko od nas se nalazi na različitim položajima u životu, no bez obzira koliko je veliki ili mali naš utjecaj na druge mi imama svoju jedinstvenu domenu djelovanja i moramo biti odgovorni za nju. Što je veći moć utjecaja veća je i odgovornost.

Stoga više nikada ne razmišljajte o sebi kao o izdvojenom otoku koji živi u svojoj vlastitoj kabini u kojoj radi što hoće.  Uvijek imajte veću sliku u glavi, svi smo mi povezani nevidljivim sponama i činimo jedninu. Poput našeg vlastitog tijela, svaka stanica ima svoju ulogu i svoju priču, ali ako nisu usklađene  ili ako samo jedna stanica podivlja i odluči bojkotirati taj zakon tijela, cijelo tijelo umire.

Uživajte u novim spoznajama i neka vožnja ovim našim brodom bude ljubavna i sretna svima!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.