UM

Puna šalica

ŽIVI ME

caj

Jedan studentu odlučio je otići u svijet kako bi susreo velikog mudraca i učio od njega. Nakon što je konačno našao velikog mudraca koji mu je trebao postati učitelj, student mu je odmah počeo pripovijedati svoja uvjerenja koja je stekao tijekom svog putovanja. Učitelj ga je pozorno slušao, a onda je donio čaj i šalicu koju je stavio pred njega. Student je na tren zastao da malo uhvati zrak od toliko pričanja i u tom trenu je primijetio kako je njegova šalica već puna no učitelj je još uvijek dolijevao čaj koji se prolijevao okolo.

“Učitelju, moja šalica je puna. Zašto još uvijek ulijevaš čaj?” –upitao je student začuđeno.
“Ti si poput ove šalice” – rekao je učitelj-“Napunio si se s toliko znanja da nije ostalo ni malo prostora za rast.”

Učenik je dobio prvu lekciju od svog učitelja : “Početak mudrosti je znati da ne znate.”

Ova poruka je osobito važna za one koji već koračaju putem duhovnosti. Nakon nekoliko godina posvećenih učenju, često mislimo kako smo doznali istinu. A to znači da smo još daleko od toga. Prava istina je da uvijek imamo nešto novo za naučiti. Što više znao veće je i more neznanja. Na kraju krajeva, ako mislimo da smo naučili sve što se može naučiti ili ako mislimo da znamo dovoljno, čak i da je tako – zašto još uvijek imamo pitanja, problema i kaos u našim životima?

Postoji duhovni izvor koji sadrži sva rješenja i odgovore koji tražimo u životu. Taj izvor nam može postati dostupniji ako shvatimo da ne znamo onoliko koliko mislimo da znamo. Nažalost, kad mislimo da razumijemo više nego što uistinu razumijemo, ograničavamo svojstvene darove tog izvora. Moramo razumjeti da ne znamo ni približno onoliko koliko mislimo da znamo. Mislimo da razumijemo Bibliju, znanost, našeg supružnika, naše prijatelje, našu djecu ali u stvarnosti, mi smo tek zagrebali po površini, postoji još toliko toga za naučiti. Uvijek nešto novo za otkriti.

Svi smo mi kao učenici čija šalica je prepuna našim vlastitim mislima, idejama i vjerovanjima, stavovima, nismo ostavili na malo prostora za dalje. Otpustimo malo sve te naše čvrste stavove i mišljenja kako smo baš pametni, što više otpustimo i ne vežemo se toliko za sve to, više se možemo otvoriti razumijevanju još većih istina.

Znajući da ne znamo otvaramo se istini i postajemo tragači koji nikada neće stati.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.