UM

Zašto odustanemo, a da zapravo nismo ni krenuli?

ŽIVI ME

Prošli su svi mogući novogodišnji blagdani, partiji, domjenci, Božić, luda novogodišnja noć, slobodni dani, neki su još malo odlepršali na skijanje i za koji dan sve se vraća u uobičajenu dnevnu rutinu, škola, posao, vrtići, novi poslovni planovi, nervozni šefovi, kolegice s posla koje ogovaraju, gužva na ulicama, zima i tmurni oblaci kojima nema kraja, a u džepovima praznina. Teško vrijeme za nas rajske ptice….!

Sve one euforične prednovogodišnje izjave o novom načinu života, o velikim vlastitim promjenama, sve one značajne odluke u koje smo se čvrsto zakleli, svi novi ciljevi koji su bili toliko istinski i snažni, polako ali sigurno, već s prvim danim ovog dosadnog prvog mjeseca postaju daleka točkica na horizontu, tako nedokučivi i neuhvatljivi.

Što se to dogodi, gdje se istopi ta naša odlučnost i motivacija, i zašto odustanemo, a da zapravo nismo ni krenuli?

Teška pitanja zar ne???

Svaka naša promjena zahtijeva veliki trud i napor. Ništa ne dolazi samo od sebe, nećemo smršaviti 10 kg ako ne promijenimo prehranu i ne krenemo u teretanu ili gdje već, nećemo prestati pušiti ako ne upremo svu našu volju i hrabro se suprotstavimo svakom daljnjem porivu koji nam govori da nam je eto, baš to jedini gušt kojeg si možemo priuštiti, nećemo imati više vremena za sebe ako si ne radimo planove, odredimo prioritete i ustrajemo na tome. Ništa od toga nema bez mukotrpnog rada!

I što se dogodi, učini nam se da je to previše rada i napora, uhvati nas strah kako nećemo uspjeti i kako se zapravo sve to ne isplati i tako krenemo po starom.

A znate ono i najdalji put započinje s jednim malim korakom. Vjerujem da znate, pa zašto i vaš put ne bi počeo s malim korakom. Ok, cilja je smršaviti 10 kilograma, ali da bi to uspjeli ne vrijedi ubitačna dijeta od 30 dana, ne nikako, iz toga kako to uvijek biva, za 15 dana vratite se na isto. Nije stvar u brzopoteznom ubijanju i vlastitom sagorijevanju, stvar je svaki dan činiti male korake koji će nas u konačnici dovesti do cilja.

Svaki dan si zadajte jedan mali ostvarivi cilj. Ako trebate spremiti cijeli ormar krenite s jednom ladicom. Ne iziskuje ubitačan napor, nećete se masakriratii od posla, pa onda danima dolaziti sebi. To će vas samo usporiti i demotivirati za bilo što dalje. Ako krenete polako, ali ustrajno svaki novi korak postati će sve zanimljiviji, a vi ćete biti sve sretniji kada se okrenete iza sebe i vidite što ste napravili.

Svaka promjena je proces i ne može se ostvariti preko noći (iako ni to nije nemoguće). Imajte generalni cilj, ali i taktiku kako doći do tog  cilja, a to je puno malih svakodnevnih ciljeva. Svaki dan napravite nešto što vam se baš ne da i vidjeti ćete kako s vremenom vaša spremnost i odlučnost raste. Igrajte se s promjenama, neka vam to bude izazov i igra, a ne muka od koje ćete prije ili poslije pobjeći. To je način kako se uistinu mijenja i kako vi postajete drugačiji. Tada se nećete vratiti na staro jer ćete uvijek htjeti dalje i više i u tim promjenama ćete se osjećati odlično.

Ima još jedan mali trik kako si olakšati takve korake.

Dajte si truda i napišite na papir što ćete to dobiti s tom promjenom. Probajte zamisliti sebe kako ste došli na svoj krajnji cilj, osjetite tu strast, zadovoljstvo i svu blagodat, kada vam bude teško dozovite taj osjećaj i on će vam pomoći da ustrajete!!

Pa sretan put, uživajte na svakom koraku i sretno dođite do cilja!

DG

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.