ŠARENO

Koplje koje nosi moć

ŽIVI ME

Dobri poznavaoci stoje pred ovim kopljem puni strahopoštovanja. Sveto Koplje ili Koplje Longina, ključ je za razumijevanje sudbine čovječanstva, jer je proglašeno da sječivo predstavlja sudbinu, a da je klin simbol sudbine svakog pojedinca nerazmrsivo upletenog u tkivo povijesnog procesa.

Po legendi, ovim kopljem je rimski vojnik ubio Isusa Krista na križu (Ivan 19:33-37). Koplje, umoćeno u Kristovu krv postaje uz Sveti Gral objekt legendi narodnog predanja, sve do današnjeg dana. Mnoge povijesne ličnosti povezane su s ovim kopljem, od doba Josifa preko Justinijana, kralja Arthura i vitezova okruglog stola, Karla Velikog, Heinricha Ptičara, Barbarose, do vladara iz Habsburške dinastije, zaključno sa drugim svjetskim ratom. Evidentno je da su ovi vladari u čijem posjedu je bilo Koplje u jednom trenutku svog života bili veliki vladari.

 Ova legenda koja se održavala kroz dva tisućljeća kršćanstva, svoje najstrašnije ispunjenje je doživjela u XX. stoljeću. Čovjek koji će odigrati ključnu ulogu u otkrivanju legende o Svetom Koplju se zvao Valter Johan Stein, doktor filozofije rođen u Beču, koji je za vrijeme II svjetskog rata bio povjerljiv savjetnik Winstona Churchilla po pitanjima načina razmišljanja i motivacija Adolfa Hitlera i ostalih vodećih članova Nacističke partije .

Mnoga otkrića su ga navela da napišu knjigu u kojoj razotkrivaju apokaliptično shvaćanje civilizacije koja se digla u Njemačkoj između dva svjetska rata – civilizacije bazirane na magičnom Weltanschaungu koji se nalazio u izravnoj suprotnosti s humanizmom i sustavom zapadnog svijeta. Još kao student na sveučilištu u Beču, Stein se zainteresovao za misteriju Svetog Grala i Koplja, a istraživanja ovih legendi će ga odvesti do poznanstva s Adolfom Hitlerom, u to vrijeme beskućnikom koji se u Beču izdržavao slikanjem akvarela.

 Svi Hitlerovi biografi se slažu da je razdoblje od 1909. i 1913. godine bio najnegativniji razdoblje njegovog života u kome se on jedino brinuo kako osigurati egzistenciju, živeći u jeftinim pansionima i prodajući razglednice na ulicama. Sa druge strane, Adolf Hitler je kasnije u svojoj autobiografiji Mein Kampf, napisao da su ovo bile njegove vitalne godine u kojima se formirao i u kojima je naučio sve što je trebao znati, i da mu je to pomoglo da preuzme vodstvo u Nacističkoj partiji. Ovo je potvrdio i doktor Stein, jer je bio prisutan u vrijeme kada je Hitler dostigao viša stanja svijesti uporabom droga i napisao izvanrednu studiju o srednjovjekovnom okultizmu i ritualnoj magiji. Hitler i Stein raspravljali su čitav niz tema iz područja politike, povijesti i filozofije, kroz koje je Hitler kasnije formulirao nacistički pogled na svijet.

 Konstantin Veliki, jedna od najzagonetnijih ličnosti svijeta, tvrdi da je držeći Koplje Longina bio vođen kroz ‘Proviđenje’ u bici kod Milvijanskog mosta u predgrađu Rima. Ova bitka riješila je pitanje vlasti Rimskog carstva i izravno dovela do proglašenja kršćanstva kao službene religije Rima.

 Lukavi Konstantin raspolažući ‘zmijskim’ moćima Koplja, držao je sveti talisman moći i otkrivenja na grudima pred okupljenim crkvenim ocima na Prvom ekumenskom koncilu kada je, kao ‘Trinaesti Apostol’ obučen u carsku crvenu boju, imao smjelosti da obznani Dogmu Svetog Trojstva i nametne je crkvi. U starosti, gradeći novi Rim u Konstantinopolu – tvrđavu koja će izdržati sve napade tijekom više od tisuću godina – Konstantin je sa Kopljem ispred sebe izašao izvan granica novog grada govoreći: ‘Idem Njegovim stopama, onoga koji ide ispred mene’.

Justinijan, apsolutist i vjerski fanatik, koji je ponovno osvojio teritorij starog Rimsog carstva i svom narodu dao čuveni ‘Codex Juris’ prepustio je s povjerenjem svoju sjajnu sudbinu koplju. Visoko je podigao Koplje kad je naredio zatvaranje ‘Atenske škole’, protjerujući slavne Grčke znanstvenike iz svog carstva. Bila je to fatalna odluka koja je lišila srednjovjekovnu Europu grčke misli, mitologije i umjetnosti, dajući joj posebnu odliku mračnjaštva i predrasuda, koja se tisuću godina kasnije raspršila u briljantnom svjetlu talijanske renesanse.

Karlo Veliki (800.godina) prvi Sveti Rimski car, zasnovao je svoju dinastiju zahvaljujući posjedovanju Koplja i njegovoj legendi o povijesnoj sudbini svijeta – legendi koja je privukla najveće učenjake iz cijele Europe da služe ostvarenju franačkog cilja. Karlo Veliki je bio u 47 pohoda vođen uvjerenošću u pobjedničke moći Koplja. I više od toga, Koplje je dovođeno u vezu s njegovim nevjerojatnim vidovitim sposobnostima pomoću kojih je otkrio grob Svetog Jakova u Šopaniji, i njegovom tajanstvenom moći predviđanja budućih događaja. Kroz čitav život ovaj legendarni car živio je i spavao u neposrednoj blizini svog voljenog Talismana, a kada ga je slučajno ispustio iz ruku, vraćajući se iz svog pobjedonosnog pohoda, njegovi podanici su to ispravno shvatili kao predskazanje tragedije i bliske smrti.

Ukupno 45 careva, od krunidbe Karla Velikog u Rimu, do starog Germanskog carstva točno 1000 godina kasnije, posjedovalo je Koplje Sudbine. Kakav je to bio sjajan prizor moći i junaštva. Koplje je kroz milenije prošlo kao sam prst sudbine, vječno otvarajući nove sudbinske sfere koje su stalno mijenjale povijest Europe.

Ipak, maštu Adolfa Hitlera najviše su pobudili sedam nevjerojatnih Hoensteufena uključujući i legendarnog Fridriha Barbarosa i njegovog unuka Fridricha II.

Ovo su zaista bili Germani neusporedive veličine. Friedrich Barbarossa (1152. -1190.) koji je zamislio da ponovo osnuje Rimsko Carstvo bez rimskih legija, osvojio je cijelu Italiju, čime je dokazao da je veći čak i od rimskog Pape; porazio je Rim i osobno vodio napad na Vatikan kojim je izgnao Papu iz Rima. Kasnije je u Veneciji klećao sa Kompljem u rukama pred tim istim Papom ljubeći mu nogu, koristeći to samo kao lukavstvo da ponovno osvoji Italiju. Barbarosa je na kraju umro prelazeći potok na Siciliji, a Komplje mu je ispalo u samom trenutku smrti.

 Fridrih II Hoenstaufen (1212. -1250.)  Čovjek karizmatske prirode, rijetke genijalnosti i legendarnih okultnih moći, tečno je govorio 6 jezika i bio hrabri vitez. Odgajan na Siciliji koja je tada bila dio prostranog Njemačkog carstva, ovaj princ švapske krvi, govorio je arapski sa svojim saracenska vojnicima, imao veliki harem, napisao prvu znanstvenu tezu o lovu sa sokolovima i vjerovao u astrologiju . Cijeneći posjedovanje Koplja iznad svega, učinio ga je središnjom točkom čitavog svog života, i pozivao se na njegove moći osobito za vrijeme križarskih ratova i kroz svoje bitke sa talijanskim državnicima i papskim Vojskama. Adolf Hitler je naredio svojim trupama da vode krvavu zaštitničku borbu do zadnjeg čovjeka dok su inženjerci uklanjali Memorijalni spomenik Fridriha II sa bojnog polja u Italiji. Tako je memorijalni spomenik, uz veliku cijenu, donesen u Njemačku.

 Najvažnije otkriće mladog Hitlera u traganju za poviješću Koplja Sudbine, nije se ticalo ni careva ni njihovih dinastija. Bilo je to otkriće da je Koplje dalo inspiraciju za osnivanje Tevtonskih Vitezova, čija su viteška i hrabra djela, neopozive zakletve i asketska disciplina činila suštinu njegovih dječjih snova. Hitleru se činilo da su se ljudi koji su posjedovali Koplje kroz povijesti ostvarili legendu, uklapali u Hegelov opis svjetskih povijesnih heroja: ‘Heroji koji izvršavaju Volju Svetog Duha, sam plan Providnosti’. Evo što je Hitler rekao kada je prvi put ugledao Koplje:

    ‘Odmah sam znao da je ovo bio važan trenutak u mom životu, ali ipak nisam mogao da kažem zašto je jedan kršćanski simbol ostavio takav dojam na mene. Stajao sam tako i nekoliko minuta netremice zurio u njega potpuno nesvjestan zbivanja oko mene. Izgleda da je nosio neko skriveno unutarnje značenje koje sam osjećao u sebi znam, a ipak nisam mogao prizvati ga u svijest. Kroz glavu su mi prošle riječi iz Vagnerovog ‘Majstora pjevača’: ‘I još uvijek ne uspijevam, osjećam ga, a ipak ne mogu razumjeti. Ne mogu ga zapamtiti ni zaboraviti, a ako ga zgrabim, ne mogu ga izmjeriti ‘.

Drevno oružje ostalo je u Beču još izvjesno vrijeme gdje ga je čuvala specijalno odabrana jedinica SS-ovaca pod neposrednim rukovodstvom Ernesta Kaltenbrunner, esesovskog vođe Austrije. U dugoj proceduri, koja je graničila sa lakrdijom, donesen je poseban zakon kojim je Hitler obznanio povijesno pravo Njemačke na blago i relikvije Habsburške monarhije. Hitler je osobno izabrao mjesto gdje će Koplje Sudbine biti izloženo u Njemačkoj. Ono je bio postavljen u crkvi Svete Katarine u Nurenbergu. U ovom samostanu iz 13.stoljeća sada je bila pripremljena postavka Nacističkog ratnog muzeja koja se sastojala od ratnog plijena sakupljenog na pobjedonosnim pohodima.

 Poslije pada Staljingrada kada je nacistička Njemačka prvi put okusila poraz, Adolf Hitler je naredio izgradnju tajnog skloništa u kome će se sakriti Talisman Moći i ostale carske relikvije. Ispod Nurenberškog utvrđenja iskopan je tunel dug 300 metara sa skloništem i klimatizacijom gdje su navodno amerikanci našli svo blago i relikvije, a među njima i Koplje.

Proučavajući život Hitlera moramo priznati da su ga okultizam i tajne moći zanimale mnogi više nego što bi ikada i mogli pretpostaviti. Sam Himmler je dobio zadatak tražiti i Sveti Gral, pa je dugo vremena provodio u Španjolskoj gdje ga je vodio trag i razni spisi. Izgleda da je Hitler duboko bio svjestan  tajnih sila i života izvan ovog opipljivog i vidljivog.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.