Putovanja

Mistično mjesto gdje muškarci pletu

ŽIVI ME

Jezero Titicaca nalazi se na granici Bolivije i Perua i za mnoge južnoamerikance  to se jezero  smatra svetim mjestom. Legenda kaže da je bog Viracocha izronio iz dubine jezera u obliku sunca, zvijezda i prvih ljudi. Tako su se po mitologiji ovdje stvorili prvi ljudi. Na nadmorskoj visini od 3.811 m, Titicaca u Andama najviše je  plovna jezero na Zemlji, a također je i najveće jezero u Južnoj Americi, barem po volumenu vode (Venezuele jezero Maracaibo ima veću površinu,  mada je spojen sa Karipskim morem preko Gulf of Venezuela i stoga je tehnički zaljev više nego jezero).  Titicaca se sastoji od dva dijela, pa gotovo izgleda kao dva jezera. Međutim, oni su povezani, ako samo tankom trakom vode  od 800 m na najužem dijelu koje se zove Strait of Tiquina. Tako se veći dio zove  Lago Grande (“Veliko jezero”) i manji dio Lago Pequeno (“Malo Jezero”), oni su također poznat kao Lago Chucuito i Lago Huinaymarka. Najdublji dio jezera doseže dubine od 284 m.

Podrijetlo imena Titicaca je nepoznat, a  značenje riječi  nejasno,  prevedena kao “stijena Puma”  jer uz malo mašte veće jezero izgleda kao puma, a manje kao zec. A pričaju da je jezero dobilo imae i po divljim mačkama na otocima.

Jezero sadrži 41 otoka različitih veličina, a neki od njih su gusto naseljeni. Jedan od najvećih je Isla del Sol (“otok sunca”), koji je dostupan brodskom vezom iz grada Copacabana u Boliviji.  Na otoku se mogu naći mnogobrojni  ostaci povijesti Inka.

 Brdovit otok Taquile se nalazi oko 45 km od Puno, grada u jugoistočnom Peruu. Tijekom španjolske kolonizacije i sve do 20. stoljeća, uski otok,  sada dom za oko 2200 stanovnika, služio je kao zatvor. Stil života ljudi koji tamo žive je tradicionalan i prilično netaknut modernim sadržajima: nema automobila na otoku, nema hotela, jedva ima struje, a svijeće i svjetiljke ovdje su još uobičajene. U Taquileños su poznati po nošenju lijepe tradicionalne odjeće koje samo izrađuju. Iako u ostatku svijeta gotovo niti jednom muškarcu ne bi palo na pamet plesti na otoku je to isključivo muška zabava, a dječaci se uvode u tradiciji u dobi od osam godina, kada se međusobno natječu za najboljeg . Ženski zadatak je tkanje i izrada pređe.

Unatoč Taquile tradicionalnom načinu života, oko 40.000 turista posjetiti otok svake godine, a neki ostaju i  preko noći kod ljubaznih domaćina, jer cijela zajednica još uvije  poštuje stara načela Inki, određeni moralni kodeks koji kaže  ama sua, ama llulla i ama qhilla, što u osnovi znači, “ne ukradi, ne laži i ne budi lijen”.

Arheološki, Jezero Titicaca je vrlo važno jer razni ostaci na njegovim obalama ukazuju na postojanje drevnih društava  što ih čini jednima od najstarijih civilizacija u Americi. U 2000.-tim međunarodnih arheolozi  pronašli su u jezeru ruševine drevnoga hrama. Pretpostavlja se da hram datira oko 1.000 godina,  dakle to je doba  još i prije Inki,  a može se  eventualno pripisati autohtonih Tiwanaku ljudima koji su tada živjeli tu. Tim Atahuallpa 2000, sastavljen od znanstvenih istraživača  slijedili su potopljenu ceste blizu grada Copacabana koja ih je dovela do spektakularnih rezultata. Osim velikog hrama strukture, 200×50 m, znanstvenici su također pronašli dokaze o poljoprivredi ,zid i asfaltiranu cestu. Ovo otkriće ponovno je izazvalo znanstvenu raspravu o Wanaku – legendarnom, podvodnom izgubljenom gradu.

Sve to još više raspiruje priču o mističnom jezeru i dovodi nove turiste željne mistike i legendi.

no images were found

via: environmentalgraffiti.com

Pogledaj: Nije bajka, stvarnost je!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.