ŠARENO

Konoplja nam daje i više nego što mislimo

ŽIVI ME
Konoplja je nevjerojatno svestrana kultura. Ne samo da se može koristiti za industrijske svrhe, odjeću, hranu i papir, već istraživanja pokazuju da su konopljine baterije čak snažnije od one od litija i grafena.

Eksperiment je proveo Robert Murray Smith, a o njemu se raspravljalo na njegovom relativno popularnom YouTube kanalu. Smith je počeo promatranjem  obje konopljine i litijeve baterije. Iznenađujuće, snaga ispod stanice konoplje bila je vrijednost 31 dok snaga litijske ćelije imala je vrijednost samo 4. Smith ne tvrdi da je išta dokazao. Umjesto toga, on kaže da rezultati eksperimenta jednostavno pokazuju da su performanse stanice konoplje “značajno bolje” od litijevih. 

Ovo otkriće nije novo. Godine 2014. istraživači u SAD-u otkrili su da se otpadna vlakna iz konopljinih kultura mogu pretvoriti u „ultra brze“ super kondenzatore koji su „bolji od grafena“( grafen je jedinstveni sintetički ugljični materijal koji lakši je od folije) i puno je skuplji od konoplje.

U pokusu 2014. godine, tim, predvođen dr. Davidom Mitlinom sa Sveučilišta Clarkson, New York, „kuhao“ je preostala vlakna od bastova (unutarnja kora biljke koja obično završava na odlagalištima) . Proces se naziva hidrotermalna sinteza.

Vlakna su zatim reciklirana u superkondenzatore ili uređaje za pohranu energije koji su promijenili način na koji se napaja elektronika. Konvencionalne baterije skladište velike rezervoare energije i kapljevine. S druge strane, superkondenzatori brzo ispuštaju čitav teret. Kao rezultat toga, ovo potonje je idealno za strojeve koji zahtijevaju oštre navale snage.

Prema Mitlin-u, “biološkim otpadom možete učiniti vrlo zanimljive stvari”. Na primjer, s kore od banane “možete ih pretvoriti u gusti blok ugljika – mi to nazivamo pseudo-grafitom”, a to je super za natrij-ionske baterije.

Teksaška tvrtka za električne motocikle Alternet najavila je da će udružiti snage s Mitlinom kako bi napajala motocikle za svoju podružnicu ReVolt Electric Motorbikes. Jasno, konoplja je vrijedan i svestran resurs. Budući da je usjev dekriminaliziran, možda će i druge tvrtke slijediti primjere i pomoći tranziciji našeg planeta da se uključi u održivu energiju.

Kao što vidimo biootpad u pravim rukama je materijal koji se itekako dobro može iskoristiti i stvoriti novu vrijednost. Vjerujemo kako će ovi patenti vrlo brzo proširiti se po svijetu.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.