TIJELO

Koliko se smijete?

ŽIVI ME


laughter2

Kineska poslovica kaže: “Svaka minuta smijeha produžava život za jedan sat.” Smijeh je sastavni dio našeg života i ne moramo ga učiti. Međutim, što smo stariji, sve se manje smijemo. Djeca se u prosjeku smiju 30 puta na dan, odrasli samo 15 puta.

Smijeh je zdrav, jer  omogućava da se emocije izbace, ne skupljaju, vegetativni nervni sistem se aktivira, kao i žlijezde koje produciraju suze.
Ko se redovno smije, smanjuje rizik od srčanog infarkta za čak 50%. I uz to, smijanje troši kalorije: 20 sekundi smijeha troši isto toliko kalorija kao 3 minute veslanja.

Smijeh nas čini zdravima jer obogaćuje naš krvotok kisikom, prijeko potrebnim našem organizmu. Smijeh pomaže otkloniti negativne posljedice stresa koji je broj jedan ubojica u svijetu zbog modernog načina života. Više od 70% bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca, depresije, nesanice, alergija, astme, čestih prehlada… posljedica su dugotrajnog stresa.

Lijek za tijelo i um

Smijeh jača naš imunološki sustav čime čuva naše zdravlje. Ljudi koji se puno i srčano smiju imaju niži krvni tlak od prosječne osobe. Pri smijanju disanje postaje dublje i time se u tijelo unosi puno više kisika nego inače.

Također smanjuje razinu hormona stresa u krvi i povećava sposobnost tijela da se se bori s infekcijama, a zajedno sa zdravim smislom za humor sprječava srčani udar i ostale bolesti srca. Smijeh je dobra fizička aktivnost i vježba za mišiće dijafragme, trbuha, lica, nogu i leđ, a također povoljno djeluje na probavu i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Zdušno smijanje može sagorjeti isto toliko kalorija koliko i vožnja bicikla. Smijeh stimulira obje strane mozga i povećava njihovu učinkovitost učenja, primanja i obrade informacija.

Humor je snažan emocionalni lijek koji smanjuje stres, pomaže nam nositi se s agresivnošću i ljutnjom. Frustrirajuće i teške životne situacije puno ćemo lakše prebroditi ako se naučimo šaliti na vlastiti račun. Humor nam pomaže i premostiti osjećaj samoće jer nas veže s drugim ljudima.

Smijati se sebi i svojem životu znači imati zdrav smisao za humor, to je znak da se potpuno prihvaćamo i poštujemo. Manjak smisla za humor povezuje se s manjkom samopouzdanja.

Humor je važan za mentalno zdravlje iz više razloga. Povezuje nas i spaja s drugim ljudima, te nam pomaže zamijeniti negativne osjećaje pozitivnima, jer se ne možemo se osjećati depresivno ili ljuto i istovremeno se šaliti i smijati. Smijeh mijenja ponašanje, osobe koje se puno smiju puno više komuniciraju, verbalno i neverbalno, s okolinom, a također i povećava razinu energije u organizmu. Smijeh i humor su dobri za nas jer čine da se osjećamo fenomenalno.

Znanstvenici su brojnim istraživanjima pokazali kako smijeh čini dobro ljudima, njihovom tijelu, umu i osjećajima bez obzira smiju li se „od srca“ ili je njihov smijeh forsiran i lažan. Stoga, ako imate poteškoća s pronalaženjem istinskog smijeha i humora u svojem životu, probajte ga lažirati, a s vremenom ćete se osjećati bolje i moći ćete se smijati iskreno.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.