ŠARENO

Claustra Alpium Iuliarum za ljubitelje povijesti i aplikacija

ŽIVI ME

Znate li što je Claustra Alpium Iuliarum?

To je kasnorimski obrambeni sustav koji je između 3. i 5. stoljeća  i koji je štitio unutrašnje dijelove Rimskog Carstva od upada barbara s istoka.  Kamenite zidove, koji su na nekim mjestima postavljeni u više linija, dopunjavale su kule, utvrde i tvrđave. Velebni sustav protezao se od današnje Rijeke u Hrvatskoj do Baške grape u Sloveniji.. 

Upravo se tako zove i nova aplikacija koja je u petak  predstavljena u Rijeci. Ona će omogućit korisnicima lakše pronalaženje i upoznavanje objekata kasnoantičkog obrambenog kompleksa u Hrvatskoj i Sloveniji s ciljem produljenja turističke sezone.

Aplikacijom je obuhvaćeno 20 lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj to su antičko vojno zapovjedništvo Principij u Rijeci, Solin iznad Kostrene, ostatci bedema kod Jelenja, Studene, Prezida i Pasjaka. Korisnicima je na raspolaganju interaktivna karta, 3D rekonstrukcije arheoloških struktura, fotografije i snimke arheoloških istraživanja i nalazišta. Obuhvaćen je i opis životinjskog i biljnog svijeta tog područja, rečeno je na predstavljanju aplikacije u Rijeci.

Aplikacija nudi itinerere s prijedlogom izleta, rute, duljine staza i stupnjeve težine. Djeluje i kao autovodič na pet jezika, te se njome mogu služiti i slijepe osobe. Dodatni elementi aplikacije su mogućnost snimanja selfie fotografija s odabranom temom, odnosno filterom iz povijesti Claustra, poput rimskog vojnika. Pružena je i mogućnost virtualnog sakupljanja bodova tijekom posjeta lokacijama i izvršavanja postavljenih izazova, čime se otključava dijelove opreme rimskog vojnika, a time se nastoji motivirati posjetitelje na obilazak svih lokacija.

Ostaci obrambenog kompleksa istraženi su u prvom prekograničnom hrvatsko-slovenskom projektu Claustra. Nakon toga je uslijedio projekt Claustra+ kojim se ti objekti vrednuju i predstavljaju kao turističke atrakcije, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Projekt Claustra+ počeo je u kolovozu 2017. a traje do kraja siječnja ove godine. Sufinanciran je iz fondova EU s udjelom od 1,5 milijuna eura od ukupne vrijednosti projekta od 1,78 milijuna za Sloveniju i Hrvatsku, od čega na Hrvatsku otpada 260 tisuća eura.

Vodeći partner u projektu Claustra+ je slovenski Javni zavod za očuvanje kulturne baštine, a ostali partneri su Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod te nekoliko slovenskih institucija.

Cilj je pokazati gostima da mogu upoznati kulturnu baštinu ovog kraja i izvan glavne turističke sezone. Za izradu mobilne aplikacije Claustra na natječaju je odabrana tvrtka Oxygen Tech.

Osim turista odlična je prilika i da mi nešto naučimo. 

Više  pogledajte ovdje.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.