ŠARENO

50 godina sam gradi katedralu

ŽIVI ME

Justo-Gallego-cathedral6-550x412

Justo Gallego Martinez, 86-godišnji poljoprivrednik iz Španjolske, proveo je posljednjih 50 godina svog života vlastoručno gradeći veliku katedralu u predgrađu Madrida, bez ikakvog znanja ili arhitektonskog ili građevinskog iskustva.

S obzirom na veličinu katedrale koju gradi, 40 metara je visoka, s velikom kupolom i tornjevima gotovo je nemoguće povjerovati da je ovo djelo samo jednog čovjeka. Ova priča samo govori o tome koliko smo moćni i što sve možemo ostvariti kada idem preko vlastitih granica, tada zapravo granica nema. Treba samo imati višu shvrku.

U Gallego slučaju, to je njegova vjera i ljubav prema Bogu. Njegova majka je bila vrlo pobožna, a odrastao je s dubokom kršćanskom vjerom i ogromnom željom da se posveti Stvoritelju. Nakon što je radio kao poljoprivrednik i kao borac s bikovima, Don Justo, kako ga svi zovu, otišao je u samostan, gdje je proveo osam godina kao redovnik. 1961 bio je prisiljen napustiti samostan  nakon što je obolio od tuberkuloze.

Obećao je tada sam sebi da će, ako preživi, svoj život posvetiti  Blaženoj djevici Mariji koju je molio da ozdravi, i izgraditi joj kapelicu. Njegove molitve su bile uslišene, a on je ostao vjeran svom zavjetu i počeo s gradnjom. No, ova kapelica je izrasla u katedralu. Mnogi ljudi dok su ga gledali kako gradi, bili su puni nevjerice i čak su ga ismijevali, ali on nije obraćao pažnju na to. Iako nije imao nikakvu viziju katedrale niti materijala, a ni novaca, on se pouzdao u Boga i vjerovao da će dobiti sve što mu treba za izgradnju.

Martinez je proveo svako jutro u posljednjih pola stoljeća skupljajući sve vrste odbačenih svakodnevnih predmeta, kao i građevinskog materijala neiskorišten od strane obližnje građevinske tvrtke. S vremena bi dobivao pomoć od svojih šest nećaka i volontera. Don Justo je svjestan da ne može živjeti dovoljno dugo da završi svoje remek djelo, ali još uvijek kaže; “Kad samo pogledam ono što sam stvorio, preplavi me zahvalnost prema Gospodinu.”

Gradsko vijeće tolerira izgradnju ove katedrale iako nikada nije izdano nikakvo odobrenje. Priča o ovoj katedrali i njezinom stvaraocu se proširila internetom i sada je ovdje sve više turista, postala je prava lokalna ikona. Arhitekt Pablo Queralto rekao je za BBC. ” Jako je teško dobiti dozvolu za ovu građevinu, na primjer cigle ne zadovoljavaju minimalne standarde, niti kako izgledaju niti zbog načina kako su slagane.”

Što god da se dogodi, jedna stvar je sigurna, Justo Gallego Martinez nije niti trenutka požalio što je 50 godina svoga vremena utrošio na gradnju ovog zdanja. “Ako bi ponovno živio, ja bih opet izgraditi ovu crkvu, samo veću. Dvostruko veću “, kaže on “za mene je to čin vjere.”

Zanimljiva priča, zar ne? Očito svatko od nas ima neku misiju u životu, bez obzira što ona bila, poput Justa trebao ustrajati u realizaciji te misije bez obzira na sve!

Justo-Gallego-cathedral5-550x305

Justo-Gallego-cathedral4-550x412

Justo-Gallego-cathedral3-550x359

Justo-Gallego-cathedral2-550x365

Justo-Gallego-cathedral7-550x366

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.