Putovanja

Znate li naručiti steak?

ŽIVI ME

steak

Na pola puta između Zagreba i Samobora, na čak 1000 kvadratnih metara, smjestio se Fort Apache, jedinstveni restoran poznat po najboljim steakovima na ovim prostorima.

U ponudi su steakovi različite gramaže i načina pripreme, burgeri, salate, razni deserti te ostala jela specifična za američku kuhinju. Steak je odrezak, čije ime potiče od staronordijske riječi steik, a pod tim se podrazumijeva uglavnom odrezak goveđeg mesa. Najmekši odrezak dobiva se od bifteka, a može se pripremiti i od najboljeg dijela buta, tzv. ruže ili rozbifa. Nešto tvrđi odrezak dobiva se od potplećke ili junećeg buta. Američka kuhinja, na kakvoj se temelji jelovnik Fort Apachea, je poznata širom svijeta, po debelom, sočnom, goveđem steaku. Najpoznatiji su T-bone steakovi, koji se sastoje od bifteka i ramsteka, odvojeni komadom kosti u obliku slova T, po čemu je i dobio ime te rib-eye steak ili potplećnjak koji još zovu i šareni ramstek, a na svakoj kravi je samo 12 do 16 rib-eye steakova.

Fort Apache je specifičan i po tome što je  preuzeo filozofiju Dry Aging odležavanja mesa, koju u svijetu njeguju samo rijetki. Dry Aging komora osmišljena je na način da zadovoljava sve uvjete, temperaturu i vlažnost zraka. Najfinije juneće meso odležava otprilike 20 dana, što rezultira najkvalitetnijim mesom iznimne punoće okusa s najvećom koncentracijom proteina, a upravo se takvo meso poslužuje samo u najboljim restoranima.

Fort Apache je doista i izgledom drugačiji od ostalih restorana jer je izvana nalik na drvenu tvrđavu iz western filmova, a iznutra je cijeli u drvetu. Nalikuje na kaubojski saloon, pažljivo odabranih kaubojskih i indijanskih detalja, sedla, koja su u funkciji barskih stolaca. Restoran ima veliku terasu, igraonicu za djecu, lift i cigar bar predviđen za ‘muške razgovore’ i opuštanje nakon hrane, a svi ljubitelji cigara imaju mogućnost pohraniti vlastite cigare i ostaviti ih na čuvanju, u za to predviđenom prostoru.

Poseban ambijent, show cooking, ljubazno osoblje i posebno pripremljeni steakovi zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ukusnih odrezaka, a Fort Apache čine mjestom koje morate posjetiti!

KAKO NARUČITI STEAK PO SVOM UKUSU?

BLUE RARE – steak pečen samo izvana, kompletno crven iznutra

RARE – pečen izvana, a iznutra 75% crven

MEDIUM RARE – 50% pečen izvana, 50% crven iznutra

MEDIUM – 25% pink iznutra, a izvana pečen

MEDIUM WELL – samo lagano se nazire roza boja unutar steaka

WELL DONE – pečen do 100% smeđe boje

steak1 steak5 steak4 steak3 steak2

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.