Putovanja

Znate li kako se zapravo kuha prava turska kava

Možda ćete se iznenaditi na ovaj recept

ŽIVI ME

Mi smo narod koji obožavamo ispijati kave, u svim mogućim varijantama i prigodama posežemo za ovim mirisnim napitkom. No nismo jedini,

Ako dođete u Tursku, onda će Vam stari turci ponuditi onu pravu tursku kavu spravljenu na poseban način, bez modernih automata i kave u filterima.

A znate li kako se uopće pravi prava turska kava?

Za  šalicu kave  ide jedna žlica kave. Takav je omjer najbolji. Kava i šećer se dodajte u mlaku vodu ali se ništa ne miješa. Kažu da je to ključna stvar.

Osim toga, prava turska kava se kuha u vrućem pijesku.

 Kada  kava počne upijati u vodu, a voda je dovoljno topla da se otopi šećer, tada se tek treba pomiješati nekoliko puta. Kada se kava krene pjeniti malo je treba odmaknuti iz vrućeg pijeska. Stvar je u tome što se kavi  ne smije dozvoliti da zakuha.

Mnoge upute o tome kako turske kave trebaju  “proključati” potpuno su netočne. Ključna ideja ovdje je da kava gradi debelu pjenu koja se javlja oko približno  70 C, a ne na 100 C koja je temperatura kada voda proključa. Ako dođe do ključanja tada će pjena nestati s kave jer će jednostavno ispariti. Pjena je u ovoj priči vrlo bitna jer što ima više pjene to će kava biti ukusnija. Osim temperature za dobru pjenu treba imati i svježe mljevenu kavu.

Ovaj postupak dizanja i spuštanja pjene treba ponoviti nekoliko puta, a zatim kavu treba izliti u šalice, prvo brzo, a onda polako da se ne uništi pjena.

I dok ovo čitate vjerujemo da možete osjetiti miris svježe kave u svojim nosnicama. Ma ima li što bolje od toga!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.