TIJELO

Žene trebaju svoje žensko “pleme”, evo zašto

ŽIVI ME

zene

U davna vremena žene su dijelile puno više nego danas. Zajedno su kuhale, spremale, čuvale djecu i bile jedna drugoj potpora. Običaji poput “crvenog šatora” gdje su se skupljale žene s menstruacijom, dijelile iskustva i davale pažnju jedna drugoj bili su pravi pogodak za opće zdravlje žena.

Znate li kada se duže družite sa ženama, čak vam se i ciklusi sinhroniziraju. Naša tijela međusobno komuniciraju na nivoima koji su neprimjetni za nas.

Danas su žene puno više izoliranije jedna od druge. Izgubili smo se u svojim svakodnevnim rutinama i pokušavamo zadovoljiti sve naše obaveze: posao, kuća, djeca, partner, roditelji i još toliko toga. Druženje sa svojim prijateljicama tek su usputne kave na brzaka.

Žene su u središtu obiteljskog života, stupovi obitelji i brinu ne samo o djeci već i o široj zajednici. Svima nam je jasno da muškarci i žene drugačije poimaju odnose i da vrlo rijetko muškarac ispunjava sve emocionalne potrebe žene. Druge žene vrlo lako mogu ispuniti emocionalne praznine koje se javljaju u partnerskim odnosima. Druženje sa svojim prijateljicama zapravo jača taj partnerski odnos jer žena od svojih prijateljica dobije podršku i oslonac, snagu za nove izazove, vjeru da im netko “čuva leđa”!  Žene instinktivno znaju kako” hraniti” jedna drugu, dati baš ono što treba bez suvišnih pitanja i filozofije.

zene1Moć ženskog prijateljstva
Prednosti pravog prijateljstva su nemjerljive (naglasak da ovdje govorimo o pravom iskrenom prijateljstvu bez fige u džepu). Neke studije pokazuju da istinska ženska prijateljstva imaju veći utjecaj na naše fizičko i psihičko blagostanje čak i od obiteljskih odnosa. Žene dijele posebnu vezu; one jedna drugoj otvaraju svoje duše onako istinski i čisto. Taj odnos u tijelu stvara otpuštanje hormona oksitocina koji nam pomaže da budemo zdravije i sretnije.

To pomaže i kod stresa!

Naime, muškarci proizvode visoke razine testosterona kada su pod stresom, što smanjuje smirujući učinak oksitocina. Zato je vjerojatnije da će na stres odgovoriti agresijom, borbom ili povlačenjem. Žene s druge strane, proizvode estrogen koji pojačava učinak oksitocina što ih kod stresa tjera da traže socijalnu podršku.  Takav način ponašanja, traženja prijateljstva donosi utjehu koja umanjuje posljedice stresa. Ova razlika u traženju socijalne podrške tijekom stresnih razdoblja glavni  je razlika u odgovoru na stres između muškarca i žena i jedan od osnovnih razlika u ponašanju.

Studija iz  2006. godine pokazala je da žene bez bliskih prijateljica imaju  četiri puta veće izglede dobiti rak dojke.

Jane Fonda, aktivistica i glumica kaže: “Prijateljstvo među ženama razlikuje se od prijateljstva među muškaraca. Mi govorimo o različitim stvarima. Mi kopamo duboko, tražimo odgovore, čak i ako se nismo vidjele godinama. Postoje hormoni koji se oslobađaju kod žena kada se druže s drugim ženama i zato se moramo često družiti i pomagati jedan drugu.

Fonda i njezina bliska prijateljica Lily Tomlin o tome su govorile na  TED-u gdje su o ženskim prijateljstvima govorile kao o obnovljivom izvoru energije i moćnoj sili koju ovaj svijet treba više nego išta.

Draga dame sada kada ovo znate, okrenite se svojim prijateljicama, mazite i pazite taj odnos kojeg stavite visoko gore na listi prioriteta.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.