Putovanja

Zašto treba putovati

ŽIVI ME

Praveći kratko istraživanje o tome koliko se i gdje putuje, draga naša nacijo, naši rezultati su podosta porazni. Puno gori smo od naših susjeda slovenaca kojima putovanje već lagano postaje stil života, a koliko smo daleko od zapadnih zemalja u kojim putovanje predstavlja znanje, ne nećemo ni govoriti.

Kod nas se obično preko ljeta odlazi na naše more, za novogodišnje blagdane otputuje se u neku od europskih destinacija na Advent i onda dolazi poznati tjedan skijanja, Austrija, Italija ili Francuska. Eto taklo diše lijepa naša.

Jako malo je onih koji odlaze na neka daleka putovanja na 2-3 tjedna, na putovanja u kojim se vrijeme ne provodi zavaljen u jedan grad i jedan hotel, već se istražuje, putuje kroz cijelu zemlju ili više zemalja, spava svaki čas u drugom gradu i svakim dano otkriva nešto novo.

Kako vam se čini putovati tako, da li bi se usudili otputovati u neku egzotičnu zemlju i putovati njome?

Mnogi imaju milione razloga zašto ne putuju, od onog klasičnog, kako nema dovoljno love za tako nešto, oni koji imaju love kažu kao nemaju vremena, drugi su preplašeni strahom od letenja, neki su pak previše umorni za takve avanture, a mnogi su apsolutno nezainteresirani. To su oni koji se pravdaju izjavom kako je naša zemlja najljepša pa ne trebaju ništa više. Naravno, da je svakom svoja zemlja najljepša, ali ljepota ima svagdje na svijetu jednako čarobnih i prekrasnih.

Jutro u Baganu-Mijanmar (Burma)

 Da bi se zaljubili u putovanja prvo morate izbjeći zamku da putovanja služe za odmor, bar ne onakav odmor koji se odnosi na zavaljenost u hladu i čisto ljenčarenje. Ima i toga naravno, ali svrha putovanja nije ne raditi ništa, već istraživati i raditi stvari za koje nemate priliku u uobičajenoj  svakodnevnoj rutini. Da bi uživali u tome morate biti znatiželjni i željni upoznavati drugačije ljude,  predjele, ljepote, običaje, ideje, svjetonazore, načine izražavanja, arhitekturu, oblake ili zvijezde na nebu koje su na određenim dijelovima svijeta fascinantne.

Zamislite doživljaja, dočekati novu godinu usred domorodačkog sela negdje daleko na sjeveru Tajlanda, duboko u džungli i slušati zov divljih životinja dok spavate na podu neke zemunice zamotani samo u svoju vreću za spavanje. Taj osjećaj ostaje u vama cijelog života i uvijek vas puni jednakim žarom kada god pomislili na taj veličanstveni trenutak.

Jutro u džungli-Tajland

Ljudi koji putuju tako će vam reći kako su ih njihovi putovi mijenjali, kako su slomili mnoge glupe predrasude, kako su slomili vlastite strahove, kako su naučili toliko toga, kako su savladavali izazove i postajali hrabriji, kakao su se zabavljali kao nikada u životu, kako su probali hranu i okuse o kojima nisu mogli ni sanjati, kako su se nagledali ljepota od kojih zastaje dah, kako su upoznali mnoge predivne ljude, kako su stekli neraskidiva prijateljstva, kako su plakali na tuđe tuge i smijali se tuđoj sreći, kako, i kada nisu razgovarali istim jezikom, otvoreno srce i veliki osmjeh je bilo ono što su razumjeli svi. Reći će vam kako su spoznali da zapravo, ne postoje granice,  kako smo svi mi jedno, bez obzira na vjeru, državljanstvo, rasu, jezik, boju očiju ili mjesto rođenja. Da, reći će vam da je to nešto zbog čega se isplati živjeti!!

No, mnogim ljudima je još uvijek draže kupovati markirane torbe, super brze aute i ispijati kave svake subote na špici ili gdje li već.

Naravno, svatko od nas ima pravo na vlastiti izbor življenja,  mi ne pišemo ovo kako bi dokazali da je nešto dobro, a nešto loše, mi vam samo želimo odškrinuti još jedna vrata i pokazati da vas tamo čekaju neslućene mogućnosti i još neslućenije ljepote. Na vama je donijeti odluku, hoćete otvoriti ta vrata i krenuti ili ih zatvoriti i okrenuti se na drugu stranu.

Kao što znate, život se ne broji brojem udaha nego brojem trenutaka koje vas ostave bez daha. Život je u vašim rukama, nemojte da nakon zadnjeg daha shvatite kako je sve bilo uzalud!!!

Andaman-Indija

Pogledajte: Svijet u slici-Etiopija

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.