UM

Zašto biljke ne umiru od raka

ŽIVI ME

Černobil je postao riječ za katastrofu. Nuklearna katastrofa iz 1986. godine, koja se  nedavno vratila u fokus javnosti  zbog popularne TV emisije istog naziva, izazvala je tisuće vrsta raka, pretvorivši nekada naseljeno područje u grad duhova. Stvorena je zone isključenosti  veličine od 2.600 km

Ali zona isključenosti Černobila nije lišena života. Vukovi, divlje svinje i medvjedi vratili su se u bujne šume oko stare nuklearne elektrane. A kada je u pitanju vegetacija, svi osim najranjivijeg i najizloženijeg biljnog života nikada nisu preminuli, pa čak i u najradioaktivnijim područjima zone, vegetacija se oporavljala u roku od tri godine.

To je postavilo pitanje, zašto je biljni svijet tako otporan na radijaciju i nuklearnu katastrofu?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, prvo moramo razumjeti kako zračenje iz nuklearnih reaktora utječe na žive stanice. Radioaktivni materijal Černobila je “nestabilan” jer neprestano ispaljuje čestice i valove visoke energije koji razbijaju stanične strukture ili proizvode reaktivne kemikalije koje napadaju dijelove stanica.

Većina tih dijelova mogu se zamijeniti, ali DNA je ključna iznimka. Kod viših doza zračenja, DNA postaje iskrivljena i stanice brzo umiru. Niže doze mogu uzrokovati suptilnije štete u obliku mutacija koje mijenjaju način na koji stanica funkcionira – na primjer, uzrokujući da postane kancerogena, da se  nekontrolirano razmnožava i širi  na druge dijelove tijela.

Ljudske i životinjske stanice i sustavi su visoko specijalizirani i nefleksibilni. Mi smo komplicirani stroj u kojem svaka stanica i organ imaju mjesto i svrhu, a svi dijelovi moraju raditi i surađivati ​​kako bi pojedinac preživio. Čovjek ne može bez mozga, srca ili pluća.

Biljke se, međutim, razvijaju na mnogo fleksibilniji i organski način. Budući da se ne mogu kretati, nemaju drugog izbora nego se prilagoditi okolnostima u kojima se nalaze. Gdje god rastu, dubina korijena ili visina stabljika ovisi o ravnoteži kemijskih signala iz drugih dijelova biljke i ““wood wide web-a”,  kao i uvjeta svjetlosti, temperature, vode i hranjivih tvari.

Za razliku od životinjskih stanica, gotovo sve biljne stanice mogu stvoriti nove stanice bilo koje vrste koje biljka treba. To je razlog zašto vrtlar može uzgajati nove biljke iz reznica. Sve to znači da biljke mogu lako zamijeniti mrtve stanice ili oštećena tkiva bez obzira na uzrok oštečenja.

I dok zračenje i druge vrste oštećenja DNA mogu uzrokovati tumore u biljkama, mutirane stanice općenito nisu u stanju širiti se s jednog dijela biljke na drugi zahvaljujući krutim, međusobno povezanim zidovima koji okružuju biljne stanice. Osim toga biljka može pronaći načine za zaobilaženje neispravnog tkiva.

Zanimljivo je da, uz ovu urođenu otpornost na zračenje, neke biljke u Černobilskoj zoni isključenja, čini se, koriste dodatne mehanizme kako bi zaštitile svoju DNK.  Biljke  mijenjaju svoju kemiju kako bi je učinile otpornijom na oštećenja, te uključuju sustave za popravak oštećenog tkiva. Razine prirodnog zračenja na Zemljinoj površini bile su mnogo veće u dalekoj prošlosti kada su se rane biljke razvijale, tako da biljke u zoni isključenja možda crpe prilagodbe koje datiraju još iz tog vremena.

Novi životni život
Život sada napreduje oko Černobila. Populacije mnogih biljnih i životinjskih vrsta su zapravo veće nego što su bile prije katastrofe. Ako resursa koji su potrebni za život ima u dovoljnoj količini, a opterećenja nisu fatalni, život će procvjetati. Tako ovo područje postaje jedan od najvećih europskih prirodnih dobara, ekosustav podržava više života nego prije, čak i ako svaki pojedinačni ciklus tog života traje malo manje.

Na određeni način, katastrofa u Černobilu otkriva pravi razmjer našeg utjecaja na okoliš na planeti. Moramo se zamisliti pri pomisli da je ova štetna, nuklearna nesreća bila daleko manje destruktivna za  ekosustav nego naše djelovanje na prirodu. Čovjek se morao maknuti iz tog područja i tako stvorio prostor za povratak prirode u svojo raskoši.

Krajnje je vrijeme da i mi naučimo živjeti s prirodom a ne protiv nje, jer kada se ona okrene protiv nas ništa nas neće moći spasiti.

 

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.