Trend

Vjenčanice iz Pakistana

ŽIVI ME

Poznati pakistanski modni dizajner Kosain Kazami dizajnirao je prekrasne vjenčanice za pakistanske djevojke koje su bile prikazane na  Pantene Bridal Couture Week 2011. Ova kolekcija oduševila je mnoge, a haljine se uvelike razlikuju od naših vjenčanica. Pakistanska žena na vjenčanju ne nosi bijelo, kao što vidite, ali to ne znači da vjenčanice nisu prekrasne.

A kako izgleda vjenjčanje u Pakistanu? 97% pakistanske populacije su muslimani, no iako je dozvoljena poligamija, Vjenjčanje, haljine i dio obreda  su gotovo isti kao u Indiji. Prema zakonu od 1965. (Obiteljski zakon) dopušta da muškarac ima dvije žene uz uvjet da prva žena daje pismeno odobrenje. Poligamija nije dopuštena ženama. Uređeni brakovi su sastavni dio pakistanskog društva. Brakovi su često raspoređeni unutar obitelji ili unutar iste zajednice etičke pripadnosti. Društveni i obrazovni status vrlo su važni u dogovoru bračnih saveza. No, danas sve više parova sklapaju brak iz ljubavi.

Žene prije sklapanja braka imaju i veliki događaj koji se zove Mehndi,  odnosno ceremoniju uređivanja ruku kanom koja se u pravili održava  dan, dva prije glavne ceremonije. Za tu priliku žene nos haljine jarkih i svijetlih boja, pogotovo zelene, žute i narančaste. Ovaj događanje je slično našoj djevojačkoj večeri kada se kod mladenke skupljaju žene, zabavljaju se i pjevaju.

Društvo se skuplja i na muškoj strani ali umjesto kane mladoženji se stavlja ulje “Tael” u kosu za sreću.

via:xcitefun.net

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.