Putovanja

Vanzemaljska mjesta na Zemlji

ŽIVI ME
Socotra otok-Jemen

1.  Otok Socotra  pripada Jemenu i nalazi se  južno od Arapskog poluotoka. Kada dođete na otok sve se zaista čini kao da ste došli na drugu planetu. Ovakva drveća i biljke koje tamo rasti ne možete vidjeti nigdje na svijetu. Zaprvo jednu trećinu biljne populacije na otoku ne možete naći više nigdje na planeti. Zar to nije čarobno!?!

Ovaj otok osim toga ima još dvije neobičnosti. Kao prvo ovaj otok se smatra najizoliraniji zemljani oblik koji nema vulkansko porijeklo. Druga, posebnost je što ovaj otok okružen vodom ima klimu koja se klasificira kao pustinjska. Taj dio od tri otočne skupine zapravo izgleda kao da je pao iz svemira i uopće se ne uklapa u zemaljski režim.

Dva neobičnosti čine ovaj otok stajanje. Prvo, to se smatra najizoliranije landform koji nije vulkanskog podrijetla na zemlji.Drugi je da je otok okružen vodom s klimom koji je klasificiran kao desert. To je dio od tri otočne skupine, ali dva sestra otoci su nepogodnim za stanovanje od strane čovjeka. Galebovi rasti na sestara. To je gotovo kao da je tri komada na nepoznatom planetu pao iz svemira i sletio se s roga Afrike.

 

 

2. Blatni vulkani Azarbedžan

Blatni vulkan-Azerbeđan

Osušeno na zraku zraka, blato vulkani u Azerbejdžaniji izgledaju kao divovski Vještičije kotlu, daleko na nekoj opakoj začaranoj planeti.

Ovi mini-vulkan,  visine tek 200 metara  u blizini obale Kaspijskog jezera pretvara ovaj dio u vrlo opasno mjesto. Procijenjeno  je da u svijetu ima oko 700 ovih blatnih vulkana, a gotovo 300 se nalaze ovdje u blizini Kaspijskog jezera. Ova geološka čuda mogu izbaciti oko milijun kubičnih metara ugljikovodičnih plinova u atmosferu. Kada prorade bacaju blato i nekoliko stotina metara i zrak.

2001 godine neki od svjedoka su vidjeli kako je jedan od vulkana izbacio plamen i blato 20 metara u zrak, a blato i vatra su tri dana izlazili iz vulkana.

Iako je ovo mjesto vrlo opasno, mnogi tvrde kako je ovaj mulj vrlo ljekovit i da je super kupati se u tom blatu. Osim ovog doživljaja, postoji i čudnovata stijena usred blata  koja pruća čudnovatu glazbu. Ako se nježno udari po stijeni ona se glasa poput harfe.

Harfa i kupanje u blatu, zvuči tako božanski. Prava stvar za toplice i SPA centar. Za početak treba samo zaposliti masera i napraviti recepciju za naplatu. Eto turizma!!!

3. Otoku Eil Malik u Palau 

Jellyfish jezero

Plivanje u moru meduza na otoku Eil Malik u Palau izgleda kao da se družite sa vanzemaljskim bićima.

Iako je plivanje sa meduzama jako opasno zbog otrovnog sumporovodika, ove meduze se nalaze na par metara dubine i ne dolaze na površinu! Al ipak…. ovo je samo za hrabre!

Ovo jezero meduza je jedno od 70 slanih jezera koji su nekoć bili povezanu sa Tihim oceanom. Jezero je staro 12.000 godina i u njemu plivaju meduze koje se zovu „zlatne meduze“. Jednom dnevno, iz još potpuno neobjašnjenog razloga te meduze putuju s jednog kraja jezera na drugi. Oni koji su imali dozvolu pratiti emigraciju iz dubina kažu da izgleda nevjerojatno.

4. Rijeka Cano Cristales Kolumbija

Cano Cristales Kolumbija

Duboko u džunglama Kolumbije plovi obična rijeka bez posebnog obilježja ili ičega što bi je izdvojilo od ostalih rijeka.  U stvari, mogli ste prijeći ovu rijeku nekoliko stotina puta godišnje i nikada ne vidjeti što ona skriva u sebi. Ali ako se ti zateknete u kratkom razdoblju između kišnog i sušnog razdoblja, vjerojatno bi pomislili da sanjate ili da ste se našli u filmu Avatar.

No, još uvijek ste samo na Zemlji. Eksplozija ovih boja dolazi od cvjetanja mahovina koje pokrivaju stijene. To izgleda toliko nevjerojatno da ovu rijeku tada nazivaju svakakvim imenom poput Raja, rijekom duge, najljepšom rijekom svijeta, rijekom boja i nema kraja epitetima.

Ovaj prirodni fenomen algi ne pojavljuje nigdje drugdje u svijetu u ovoj kombinaciji, a događa se samo u to kratko vrijeme kada je vodostaj nizak i mahovina dobiva savršenu količinu sunčeve energije u vlage. Ovaj jedinstveni događaj postao je prava turistička atrakcija, i uopće se ne čudimo da je tako. Čudnovatost i ljepota prouzrokovana bojama mahovine svakako je događaj za pamćenje.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.