TIJELO

Trebate li doista uzimati dodatne količine kalcija

ŽIVI ME
Toliko puta smo čuli da će uvećan unos kalcija putem hrane bogate kalcijem ili putem dodataka prehrani poboljšati zdravlje kostiju ili spriječiti prijelome u starijih ljudi. No, sve je više istraživanja koja ne potvrđuju ovu tezu. Mnogi znanstvenici ukazuju da povećanje unosa kalcija više ne bi trebalo preporučiti za prevenciju prijeloma.

Smjernice koje savjetuju da stariji muškarci i žene trebaju unositi barem 1000 -1200 mg / dan kalcija za poboljšanje gustoće kostiju i sprječavanje prijeloma postale su upitne. Jedno istraživanje provedeno na Novom Zelandu ispitalo je dokaze ove preporuke.

Oni su analizirali dostupne dokaze iz randomiziranih kontroliranih studija i opservacijskih studija gdje su muškarci i žene u dobi iznad 50 godina uzimali dodatne količine kalcija. Otkrili su da dodatni unos kalcija iz hrane ili dodataka prehrani stvara tek mali rast mineralne gustoće kostiju (samo 1-2%) što nikako neće dovesti do smanjenja rizika od preloma.

U drugoj studiji, koje je radio profesor Karl Michaëlsson sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, otkriveno je da ne postoji klinički dokaz da povećanje unosa kalcija iz hrane sprječava stvaranja pukotina u kostima.

Istraživači ističu da je veći unos kalcija i vitamina D preporučen od strane nekih smjernica sada već vrlo upitan i da je vrijeme da se ponovno razmotre ove preporuke.

Teško je danas znati što je doista dobro za naše tijelo, a što nije. Svaki dan stižu neka nova saznanja koje dokazuju da nešto što je još jučer vrijedilo, danas ne vrijedi. Izgleda da je zdrava i uravnotežena prehrana najbolji odgovor za naše tijelo.

 

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.