Zdravlje

Tihi ubojica, otkrite ga na vrijeme

ŽIVI ME

diabetes-300x287

Šećerna bolest ili diabetes mellitus je tihi ubojica zato što dugo ne daje simptome. Ako primijetite da i vi imate neki od problema koje navodimo u ovom tekstu, svakako se obratite liječniku. Dijabetes se često naziva tihim ubojicom jer se simptomi teško prepoznaju. Godinama možete imati povišen šećer, a da to ne znate. A dijabetes će u međuvremenu najvjerovatnije nanijeti štetu raznim organima.

Najbolji način da utvrdite patite li od dijabetesa jeste da izmjerite šećer u krvi. Ako primijetite da imate velik broj simptoma koje navodimo u ovom tekstu, svakako se obratite svom liječniku porodične medicine, a on će vas uputiti na dalje pretrage.

1 Povećana potreba za mokrenjem i žeđ

Ako je potreba za mokrenjem pojačana i noću često ustajete da biste mokrili, postoji vjerovatnost da patite od dijabetesa. Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze iz krvi, zbog čega dolazi do potrebe za mokrenjem, i to više puta u kratkom razdoblju. Pojačana potreba za pijenjem vode je uzrokovana povišenim nivoom šećera u krvi jer tijelo traži vodu kako bi moglo sniziti nivo šećera.

2 Mršavljenje

Previsok nivo šećera u krvi može uzrokovati naglo mršavljenje, čak 5 do 10 kilograma u dva do tri mjeseca. Ovakva vrsta mršavljenja nije zdrava. Hormon inzulin ne može pohraniti glukozu, ona ostaje u krvi, a tijelo misli da je gladno. Iz tog razloga počinje trošiti proteine iz mišića kao alternativni izvor energije. Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze, troši se veći broj kalorija što može uzrokovati mršavljenje, kao i oštećenje bubrega.

3 Sporo zarastanje rana

Infekcije, posjekotine i ogrebotine koje ne zarastaju brzo spadaju među najčešće simptome dijabetesa. Ovo se događa jer su krvne žile oštećene zbog prevelikog nivoa glukoze koja se nalazi u venama i arterijama, zbog čega je tijelu teško omogućiti pravilno zarastanje rana.

4 Problemi s kožom

Svrab kože, suha koža, slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tijela na inzulin i visoke nivoe šećera u krvi. Ako primijetite sve ove promjene, svakako posjetite liječnika.

5 Pretjerana potreba za hranom

Pretjerana potreba za hranom je još jedan znak dijabetesa, a uzrokovana je naglim promjenama nivoa šećera. Kada nivo šećera naglo padne, tijelo misli da je gladno i traži izvor energije i glukoze kako bi ćelije mogle normalno funkcionirati.

6 Vaginalne infekcije

Dijabetes je autoimuna bolest, što uzrokuje pojačanu podložnost raznim infekcijama, kao što su vaginalne infekcije. Ako patite od vaginalnih infekcija i prisutni su ostali simptomi dijabetesa, svakako se obratite liječniku.

7 Umor

Osobe koje imaju visok nivo šećera u krvi, ovisno o tome koliko dugo je to stanje prisutno, mogu osjećati hronični umor na koji se često i naviknu. Ustajanje usred noći kako biste mokrili svakoga će učiniti umornim. Tijelo troši dodatnu energiju kako bi izlučilo višak glukoze pa vas i to može učiniti umornima.

8 Trnci u rukama i stopalima

Trnci popraćeni osjećajem žarenja su znak da su živci oštećeni, a razlog može biti dijabetes. Kao i s vidom, trnci u rukama i stopalima će proći nakon što se nivo šećera u krvi uravnoteži.

9 Zamagljen vid

Iskrivljena slika ili povremeni bljeskovi svjetla su izravna posljedica visokog nivoa šećera u krvi. Zamagljen vid nastaje zbog naglih promjena nivoa šećera. Dobra vijest je da je ovaj simptom reverzibilan. Nakon što se nivo šećera u krvi vrati na normalu, vid će se poboljšati.

via: narodnilijek.com

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.