LICE

Svi smo ludi za vitaminom C

Fresh sliced juicy orange fruit set over white background - tropical orange fruit texture for background use
ŽIVI ME

Čini mi se da je zadnjih godina vitamin C, barem što se tiče kozmetičke industrije, postao velika zvijezda i na velika vrata ušao u svakodnevnu rutinu u njezi kože. Svakim danom na tržištu se pojavljuju novi inovativni serumi, a sada već možemo reći da gotovo svaki brend ima svoj serum.

Što to vitamin C pruža našoj koži?

Zapravo, vitamin C je prava mala anti-age centrala koja ima višestruko djelovanje. Prije svega ima vrlo snažno antioksidativno djelovanje jer neutralizira slobodne radikale koji primarno nastaju pod utjecajem čimbenika iz okoliša (UV zračenje, razna onečišćenja), a tu je i pušenje, stres, te nezdravi način života. Dokazano je da vitamin C pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu koji dovode do oksidativnog stresa, a svi znamo da nam zbog njega naša koža izgleda umorno, sivo i svakim danom sve više stari.

Znate li da mnoga  živa bića imaju mogućnost  sintetizirati vlastiti vitamin C. Mi ljudu, a uz nas i majmuni i  zamorci na žalost to ne možemo jer nam nedostaje jedan enzim zvan L-gulono-γ-lakton oksidaza.

Još jedna jako bitna uloga vitamina C je stimulacija produkcije kolagena. Godinama ta produkcija je sve manja i manja pa nam koža gubi elastičnost i polako se počinje povoditi za silama gravitacije. Vitamin C stabilizira kolagen mRNA i povećava njegovu sintezu pa nam koža postaje snažnija i zategnutija.

Čudnovati vitamin C je odličan i u borbi protiv tamnih mrlja jer  smanjenje produkcije pigmenta melanina što rezultira sjajnom,ujednačenom i blistavom kožom.

Savršena doza vitamina C u serumima

Apsorpcija vitamin C ovisna je njegovom pH. Što je  pH niži bolja je apsorpcija, no kiseliji mediji može oštetiti zaštitnu barijeru kože. Optimalno je imati vrijednosti pH 5-6 gdje će se osigurati dovoljna apsorpciju vitamina C bez rizika oštećenja zaštitne epidermalne barijere kože.

Neka istraživanja su pokazala da je čisti vitamin C aktivniji od drugih oblika, a koncentracija vitamina mora biti od 8-20%. Sve ono iznad toga postotka može izazvati oštećenje kože pa nije poželjno za svakodnevnu njegu. Postoje i drugi oblici C vitamina koji se zbog svoje strukture mogu koristiti  i većim koncentracijama.

Vitamin C prvi je izolirao mađarski biokemičar i nobelovac dr. Albert Szent-Gyorgyi. 1927 godine nakon gotovo 20 godina istraživanja uspio je sintetizirati askorbinsku kiselinu.

Kako se vitamin C vrlo lako oksidira ako koristite takav serum trebali bi ga čuvati dobro zatvorenog i na tamnom mjestu.

Glavno pitanje je za koga i kako?

U ljekarnama nas često pitate je li vitamin C prikladan za osjetljivu kožu. Iako vitamin C spada u kategoriju preparata koji se vrlo dobro podnose, svi vi koji imate osjetljivu kožu bitno je da ne birate preparate s koncentracijom vitamina C iznad 10% . Svakako ga isprobajte na jednom manje dijelu kože prije nego što ga nanesete na lice. Prilagodite i dinamiku nanošenja, u početku svaki drugi dan, pa ako se ne pojave znakovi iritacije kože, tu dinamiku pojačavajte po svojim preferancijama ili do 2x na dan, ujutro i navečer.

Ako koristite serum, on se uvijek nanosi nakon čišćenja i eventualno toniziranja lica, a prije kreme za lice. Serume koristite samo ujutro ili i ujutro i navečer.

Sam ili u kombinaciji?

Ono što vas još jako zanima su kombinacije s drugim supstancama ili preparatima. Naravno da svoj C serum možete kombinirati i s drugim serumima, bilo da koristite hijaluronske, peptidne ili druge vitaminske serume. Danas na tržištu već postoje serumi koji sadrže nekoliko glavnih supstanci.

Dobra kombinacija je da serum s vitaminom C koristite ujutro, a onaj hijaluronski navečer.

Ako koristite vitamin C ujutro, tada ga obavezno kombinirajte s kremom sa zaštitnim faktorom koja se nanosi preko seruma. Zapamtite vitamin C i sunce ne idu zajedno.

U ljekarnu nam dođu i mlade dame koje se interesiraju smiju li one koristiti C serume. Uvriježeno je pravilo da bi tek s 25 mogli krenuti s dodatnom njegom kože kako bi što duže ostala mlada i blistava.

 

foto:freepick

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.