Šareno

Sudare se zvijezde i nastane zlato

ŽIVI ME

star

Volite zlato? Ako ste žene odgovor je vjerojatno potvrda. Zlato je metal koji je pretočen u predivan nakit kojeg žene obožavaju, djeca dobivaju,  a kriminalci pljačkaju. Možda ste se ikada pitali kako je nastao taj čudnovati metal. Nova otkrića ukazuju da je sav naš zlatni nakit nastao u sudara dviju zvijezda. Zvuči čudnovato zar ne!

Sto karatni dijamant na prodaji

Ogrlice od prave kose

Znanstvenici s Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics vjeruju da su zlato i neki drugi elementi nastali u sudaru ugašenih neutronskih zvijezda. Istraživanje je zasnovano na promatranju gama zraka po imenu GRB 130603B koji su nastali u sudaru mrtvih zvijezda.

I tako su otkriveni različiti teški metali. “Smatramo da je količina zlata dobivena sudarom dvije neutronske zvijezde jednaka masi 10 mjeseca”,  kaže jedan od znanstvenika i dodaje da po svemu sudeći sve zlato u svemiru ima ovakvo podrijetlo.

Zamislite samo da vam vaše zlatno prstenje može ispričati priči što bi vam sve ispričalo. Znali bi ste tajne svemira. No, bez obzira što naše zlato ne može pričati, vjerujemo da vam je sada nekoko još više draže.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.