Sretni

Što znači biti slobodan

ŽIVI ME

3

Idemo se malo prisjetiti 10 zapovjedi. Iako to zvuči pomalo otrcano jer danas ljudi više manje  i ne mare za njih, bar ne onako u punom smislu njihovog značenja. Možda je razlog što ih baš nešto ne osjećamo i previše površno shvaćamo. Na primjer, prva od deset zapovijedi dane Mojsiju na Sinaju počinje s; “Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz kuće ropstva, iz zemlje Egipatske.”

Ako malo dublje razmislite u ovoj jednostavnoj rečenici postoje mnoge tajne i dublje značenje koje nam može pomoći da i mi danas u 21 stoljeću postanemo slobodni od ropstva.

Sada vjerujem da se pitate, o kakvom to ropstvu govorimo.

Svako od nas je rob nečega i znamo da nam prava sloboda dolazi samo ako smo povezani sa Svjetlošću Stvoritelja, energijom Svemira ili zakonom Prirode kako god vam je prihvatljivije.

Čega smo mi to onda  “robovi?”

Neki od nas su robovi vlastitog posla. Neki od nas su robovi moći. Neki od nas su robovi vlastitih misli koje nas napadaju: “Gdje ću biti sutra? Kako će me zapamtiti? Kako ću se dokazati u ovom svijetu? ” Neki od nas su robovi fizičkog izgleda, neki lijenosti, neki tračanja, neki laganja, neki straha, neki….! O toliko je toga! često svih tih naših ovisnosti nismo ni svjesni, i mislimo kako smo super.

“Van iz kuće ropstva” znači nekoliko stvari. Prvo, da s duhovnim alatima i odgovarajućom sviješću možemo naučiti kako se osloboditi od ropstva vlastite reaktivne prirode.

Na primjer, pretpostavimo da je banka odlučila staviti hipoteku na našu kuću. Biti slobodan znači da možemo sami sebi reći: “Znate što? Za mene u ovom trenutku, to je vjerojatno ono što mi se trebalo dogoditi.” Ili, recimo da nam partner kaže da ne želi više biti s nama i mi to prihvatimo bez drame. Biti slobodan znači da naše zadovoljstvo ne ovisi o ničem izvana nas. To ne znači da postanemo ne emotivni. Ne nikako, to samo znači da postajemo svjesni da sve što nam se događa dio je puno veće slike i našeg puta koji ima smisla, iako ga mi u ovoj poziciji uopće ne vidimo.

Biti slobodan znači da smo se u stanju zapitati što je to u nama što trebamo mijenjati, a ne odmah skakati u naše uobičajene reakcije i klopke ega; krivnja, ljutnja, tuga ili ostalo.

“Van iz kuće ropstva” ima ovo značenje: da nas ništa i nitko izvan nas samih ne može držati u “ropstvu.” Bilo da smo u zatvoru, bolesni u krevetu, ili okruženi bilo kakvim oblikom kaosa, znamo da tama nikad ne može preplaviti našu dušu.

Ako se možemo dovesti u takvo stanje svijesti, tada možemo biti potpuno slobodni.

To je ono kuda želimo doći, prije ili posije, u ovom životu ili nekom drugom. Konačna sloboda čeka na nas!

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.