Dom

Što sve možete koristiti za uređenje vrta

ŽIVI ME

 

Da bi vaš vrt bio lijep puno pažnje morate posvetiti ne samo izboru biljaka već i onome što će te staviti na tlo. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći pronaći pravi odgovor za vaš vrt-

Klesani kamen

Dizajnerica Judy Kameon u svojoj knjizi Gardens Are for Living: Design Inspiration for Outdoor Spaces ( možete je naručiti ovdje) daje pregršt ideja kako možemo urediti svoj vrt. Između ostalog predlaže da napravimo jedan  miran kutak koristeći klesani kamen. Pomiješati geometrije s različitih veličina s lepršavim cvijeća daje primamljivi kontrast.

Veće kamene ploče dati će dati će dojam luksuza čak i na manjem prostoru.

Prije nego krenete u realizaciju na papiru nacrtajte nekoliko ideja, bitno je da kamene ploče budu u ravnoteži dok ih slažete poput slagalice.ž

4

Trava

Trava može biti odličan izbor na mjestima gdje ima dovoljno vode i ne tako jakog sunca kako trava ne bi bila spržena. Travu ne možete postaviti na mjesta gdje se puno i česti hoda jer će se brzo uništiti. Ako imate vremena za redovito šišanje i brigu oko travnjaka ovo će biti odličan izbor. No,ukoliko želite travu a baš nemate uvjeta, umjetni travnjak može biti izbor.

5

Pločice

Ukrasne pločice mogu uljepšati svaki vrt i donijeti  zanimljive grafičke uzorke. Pločice trebaju pratiti arhitekturu kuće. Recimo, igrajte se terakota pločicama kod mediteranskog tipa kuće ili pokušajte s dekorativnim geometrijskim uzorkom za moderne, geometrijski čiste kuće. Boja na pločicama mora biti dio gline a ne glazure i svakako bi trebale biti mat glazure.

Za vanjske pločice bitno je dobro napraviti podlogu. Kako su pločice jako tanke treba paziti da beton ispod njih bude dovoljne debljine.

6

Granit ili kamen

Vrlo popularne površine za moderne vrtovima su šljunčane (ili okrugli grašak šljunak ili drobljeni kamen) i sitni granit. Odličan je za veće prostore, sprečava eroziju, inhibira rast korova, lako se održava, a može biti dekorativan, pogotovo kamen zbog svojih zemljanih tonova.

Prije postavljanja treba što temeljitije iskorijeniti korov i ako je moguće koristiti grašasti šljunak jer je puno „mekši“ za hodanje pogotovo ako volite hodati bosi.

7

Drvo

Drvo je uvijek meko i toplo, pogotovo ako koristite debele grede koje možete kombinirati sa sitnim granitom. Ove grede možete koristiti na mjestu gdje trebate imati malo stepenica, gdje je dvorišta neravno, a mogu se kombinirati i sa betonom. Uz ovakve podove koristite puno različitih biljaka od agava do šarenog cvijeća.

8

Beton

Beton isto može biti izbor, pogotovo na nekim mjestima u vrtu koji su jako prohodni. Da bi razbili jednoličnost i vizualnu  neatraktivnost, dobro ga je staviti na komade, između njih posaditi niskorastuće biljke. Treba izbjegavati saditi travu jer je u tim malim prostorima od par centimetra teško održavati i držati je urednom.

1

 

fotografije: MARION BRENNER

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.