TIJELO

Što je taj novi “organ” kojeg su istraživači otkrili

Zvuči suludo da smo u 21 stoljeću otkrili novi "organ"

ŽIVI ME

Uz sve što je poznato o ljudskoj anatomiji tko bi očekivao da će znanstvenici u 21. stoljeću otkriti novi dio tijela kojeg do sada nisu vidjeli.  No, istraživači kažu da su upravo to učinili. Pronašli su mrežu  ispunjenom tekućinom u tkivu koje do dana nisu vidjeli. Ti prostori ispunjeni tekućinom otkriveni su u vezivnim tkivima po cijelom tijelu, uključujući  predjele ispod površine kože; oblažu organe probavnog trakta, pluća i urinarnih sustava;  kao i okolnih mišića.

Do sada su istraživači mislili da ti slojevi tkiva predstavljaju gust “zid” kolagena. jakog strukturnog proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu, ali su sada spoznali da je ovo tkivo, a ne “zid” više poput “otvorene, tekućinom ispunjene autoceste”,  kako je opisao dr. Neil Theise, profesor patologije na New York University Langone School Medicine. Tkivo sadrži međusobno povezane, fluidom ispunjene prostore koji se podupiru uz pomoću rešetki debelih kolagenskih snopova.

Problem zašto ih do sada nisu pronašli je zbog toga što se kod priprema tkiva za istraživanjem pod mikroskopom ovi prostori raspadnu. Zahvaljujući  novim tehnika danas je istraživačima omogućeno da ispituju  tkiva na mikroskopskoj razini bez da ih režu i vade izvan tijela. Ova tehnologija naziva se “konfokalna laserska endomikroskopija” gdje se kombinra  endoskop s laserom i senzorima koji analiziraju reflektirane fluorescentne uzorke i tako daju mikroskopski prikaz živih tkiva.

Otkrivenu mrežu ispunjenu tekućinom istraživači nazivaju INTERSTICIJ. No, da bi ova mreža i službeno postala organ  trebao bi se razviti konsenzus među istraživačima, ali bez obzira na treminologiju, ovo otkriće će imati veliki utjecaj na razumijevanje niz područja medicine, uključujući i istraživanje raka. 

Ljudsko tijelo je oko 60 posto vode. Oko dvije trećine te vode nalazi se unutar stanica, a druga trećina je izvan stanica i poznata je kao “intersticijska” tekućina. Iako su znanstvenici već znali da postoji tekućina između pojedinih stanica, ideja o većem, povezanom intersticiju u kojem se nalaze prostirke ispunjene tekućinom unutar tkiva  do sada je nejasno  opisana u literaturi. Nova studija proširila je koncept intersticija pokazujući ove strukturirane, tekućinom ispunjene prostore unutar tkiva.

Godine 2015. dva autora studije -dr. David Carr-Locke i dr. Petros Benias, koji su obojica bili na Mount Sinai-Beth Israel Medical Center u New Yorku  koristili su ovu tehnologiju kad su vidjeli nešto neuobičajeno  za širenje raka tijekom ispitivanja pacijentovog žučnog kanala. Uočili su niz međusobno povezanih šupljina u sloju tkiva koji nisu odgovarali niti jednoj poznatoj anatomiji, navodi se u izvješću. Kada je patolog izvukao dio tkiva iz tijela, šupljine su nestale i nisu bile vidljive pod mikroskopom.

Možda nam sada postaje jasnija nemoć medicine pred mnogim izazovima i bolestima koje još uvijek ne možemo izliječiti. Očito još toliko toga ne znamo o tijelu, pa se veselimo svakom novom otkriću koje će nam donijeti nove uvide i nadamo se s tim znanjem spasiti još mnoge ljudske živote.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.