Putovanja

Savršeni grad za velike vrućine

ŽIVI ME

podzemlje1

Photo CreditFlickr: Benjamin Jakabek

Vrućine su doista teške za preživljavanje. Nije nam se lako nositi s temperaturama koje se vrte oko broja 40.

Kroz stoljeća, ljudi su izmislili mnogo jedinstvenih i fascinantnih načina življenja, posebice u područjima koja nisu baš tako gostoljubiva. Vjerojatno je tako teško bilo i ljudima koji su odlučili svoje domove smjestiti ispod zemlje, odnosno u kamenu. Tako je nastao Coober Pedy, grada u rupu u Južnoj Australiji. Izvorno osnovan kao rudarski grada, danas je dom za oko 3500 ljudi.

Ako pogledate iz zraka m vidjeti ćete samo goli krajolik i nećete nikada pomisliti da se tu skriva cijeli grad.  No, u unutrašnjosti je posve drugačija slika, unutar crvenih stijena nalazi se hrpa umjetnih tunela i nastambi, odnosno domova u kojima se živi daleko od sunčeva svjetla.

Ako želite vidjeti kako je to živjeti ovdje, hotelske sobe su na raspolaganju.

Ako se pitate kako je nastao ovaj čudnovati grad, vraćamo se u 1915 godinu kada su otac i sin došli na ovo područje u potrazi za zlatom, ali zlato nisu našli. Umjesto zlata pronašli su opal koji je ubrzo postao vrlo popularan kamen diljem svijeta. Tako je puno rudara pohrlilo na ovo područje. No, zbog užasnih temperatura, rudari su otkrili da im je ljepše da svoje utočište ostane u prostorima rudnika  nego iznad zemlje. Na kraju su stvorili oko  1.500 podzemnih domova ili “zemunica” koje još danas  postoje ovdje.

Danas je Coober Pedy još uvijek glavni dobavljač opala u svijetu, ali je postao i turistička atrakcija zbog svojih podzemnih zemunica.

E da nam je dio tog grada dovući bliže pa se zavući u stijene i tamo pričekati da ove vrućine utihnu, a usput iskopati po koji opal, gdje ćeš bolje!

podzemlje6

Photo Credit: Flickr: allausas

podzemlje5

podzemlje4

Photo Credit: Flickr: smartencyclopedia

podzemlje3

podzemlje2

Photo Credit: urbanpeek.com

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.