LICE

Sada su na redu žene!

ŽIVI ME

Uloga žena u politici i gospodarstvu – naziv je druge konferencija Međunarodne mreže poslovnih žena koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar – Kitarović. Konferenciju organizira Međunarodna mreža poslovnih žena u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Europskom poduzetničkom mrežom, Zakladom Konrad Adenauer i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom.

Ženama u Udruzi i ženama koje podučavamo, uvijek govorim da okolnosti nikada neće biti savršene, ali na nama je da od onoga što nije dobro napravimo bolje i budemo uzor! Samo tako ovo naše društvo može naprijed“, istaknula je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Broj žena poduzetnica raste i udio njihovih poduzeća u ukupnom broju iznosi oko 25 posto. Najčešće kreću u „privatni biznis“ iz nužnosti, u dobi od 35 do 44 godine, istaknuto je na ovogodišnoj konferenciji kojoj je prisustvovalo više od 200 sudionika. S nama su bile političarke, uspješne žene iz Hrvatske i inozemstva, poslovni ljudi iz korporacija, poduzetnice i poduzetnici, kao i oni koji to žele postati.

Postizanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada jedan je od Vladinih prioriteta“, istaknula je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. „I poduzetnici i poduzetnice se nalaze pred brojnim svakodnevnim izazovima, stoga im je na raspolaganju više od 3 milijarde kuna nepovratnih sredstava. Namijenjena su za poduzetnike koji žele pokrenuti poslovanje, istražiti tržišta ili plasirati novi proizvod, a 25 posto korisnika su ženska poduzeća“, kaže Žigman.

Svaka žena koja se nalazi na višoj poziciji, bilo u politici ili gospodarstvu, odgovorna je da u njezinom krugu bude što više žena, istaknuto je u panel diskusiji u kojoj su sudjelovale žene iz svijeta politike i medija.

U tzv „muškom svijetu“ stvari funkcioniraju jednostavnije, oni se puno lakše i brže dogovaraju. Žene su na politički put u Hrvatskoj krenule kasnije, zakoni koji rješavaju određena područja koja tište žene doneseni su tek nedavno“, kaže Sabina Glasovac saborska zastupnica, te dodaje: „Treba nam više ženske solidarnosti. Na nama je da osiguramo i probijamo prostor onima koje dolaze.“

Jedan od muških predavača, Marko Krmpotić, ravnatelj Poliklinike IMED, već 13 godina vodi veliki stomatološki tim s više od 40 zaposlenih, kojeg čine uglavnom žene, njih 37. „Tko poznaje žene taj i vlada“ , rekao je Krmpotić koji je istaknuo da žene svoje vrijednosti poput povjerenja, lojalnosti i empatije vrlo uspješno prenose i na posao koji rade. To posebno cijene i naglašavaju pacijenti njihove stomatološke poliklinike.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.