LICE

Revolucija u taksi službi

ŽIVI ME

taksi dron

Da nove tehnologije uvelike mijenjaju naš način život, to znamo. Internet je napravio revoluciju i sada bez kompjutera ili pametnog telefona ne možemo zamisliti život, ali tu stvari ne staju. Što mislite o ideji dron taksija?

Pitate se što je sada to?

Za dron ste već čuli i zasigurno ga vidjeli, a sada zamislite malo veći dron u kojeg možete i vi stati.

Prototip takvog drona  već je odavno napravljen, a sada cijela priča ide u komercijalnu uporabu i to u Dubaiju. Dužnosnici grada na održanoj press konferenciji su potvrdili da će prvi svjetski putnički dron taksi početi s letovima ovo ljeto.

Leteći taksi ili EHang dron već je testiran i sada je spreman za upotrebu. Moći će letjeti  oko 40-50 km, tj. 30 minuta leta na jedno punjenje baterije.

Putnički kapacitet je ograničen, kao što ste i mogli očekivati, EHang model može nositi 100 kilograma i mali kofer. Najveća brzina mu je oko 100 km na sat, no dron će u većini slučajeva ići oko 60 km na sat.

Taksi dron može biti upravljan na daljinu ili programiran da automatski slijediti unaprijed određeni plan leta.

Putnici će moći pozvati dron na određenu lokaciju, uči u njega i vrlo jednostavno na ekranu unijeti svoje odredište. Svi letovi će biti daljinski nadzirani putem 4G bežične mreže.

Naravno da je ova najava već pobudila i mnoge skeptike, pogotovo transportne stručnjake koji smatraju da će ovo izazvati mnoge sigurnosne probleme u implementaciju flote bespilotnih letjelica putničkog zrakoplova u urbanoj sredini.

Kako će to izgledati uvjeriti ćemo se za nekoliko mjeseci, a ako ovo uspije vjerujemo da će uskoro dronovi taksiji vladati nebom mnogih gradova, a možda dolete i kod nas. Iako je naša taksi služba još na nivou da se međusobno tuku i teško ima je prihvatiti i Uber, pa je tako vrlo nezamislivo zamisliti što će biti kada se pojave dronovi.  Ali nećemo misliti o tome….bolje je razmišljati kako bi moglo biti čarobno voziti se od kopna na neke od naših otoka.

Čekamo da ovo čudo što prije stigne i u naše krajeve.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.