Kolumne

Retardirano u svakom pogledu

ŽIVI ME

Počelo je, puca se kao da se trudimo tko će jače. Potpuno retardirano u svakom pogledu!

Svake godine potpisuju se peticije na stotine tisuću potpisa o zabrani prodaja petardi i svih tih čudnovatih eksplozivnih čuda, ali sve to uzalud. Ove godine opet isto. Uzalud sve peticije, apeli raznih udruga, molbe svih vlasnika životinja, prodaja petardi već je počela iako ih se ne može koristiti do 27. 12. Ah, možeš si misliti. Danas je 17. i već se puca na sve strane kao da smo usred rata. I nikom ništa!

Ali to nije sve. Da apsurd bude veći u isto vrijeme kreće akcija MUP-a “Mir i dobro”. Čak su imali konferenciju za medije. Naravno, na ovu akciju troši se lova iz proračuna, novac kojeg smo mi zaradili. A cilj akcije da se uvjere ovi koji pucaju da ne pucaju, jer je opasno, ali i glupo. I svima smeta. 

Prošle godine najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Isti taj dan jedan dječak sa Hvara ostao je bez prsta zbog petarde.

E sad kad malo bolje razmislite ne možete se ne zapitati tko je ovdje lud? Zar ne bi bilo jednostavnije da zabrane korištenje tih opasnih sredstava i eto mira i sreće. Koja je uopće svrha tog pucanja i zašto je netko to odobrio?

Nikako ne razumijem taj muški testosteron.

Što to u tom pucanju ima tako orgazmičko. Jesu li u tim trenucima pucanja umišljaju kako spašavaju svijet ili se furaju da su frajeri poput Ramba ili nekog takvog. Zašto to rade?

A tek klinci?

Mogu li roditelji odgajati svoje klince tako da brinu o drugima kao i o životinjama. Zar ti klinci nemaju empatije? Odnosno, pitanje je i imaju li ti roditelji empatije. Ako klince odgajaš tako da pazi na životinje i ostale ljude zasigurno mu neće pasti na pamet da se igra petardama. Shvatit će da nema smisla. Djeca kuže stvari samo im treba objasniti, ispričati im priču, pokazati kako zbog toga drugi pate.

No, da bi mogli djecu naučiti empatijom, očito se mi odrasli prvo trebamo naučiti empatiji. A to nam nekako baš i ne ide.

Danci koji su već godinama najsretnija i najzadovoljnije nacija ozbiljno su shvatili mnoge znanstvene studije koje govore da empatija čini djecu emocionalno i društveno kompetentnijima te značajno smanjuje međuvršnjačko zlostavljanje. Dokazano je i da empatična djeca postaju uspješniji i produktivniji odrasli ljudi.

Na žalost, mi smo još uvijek daleko od ovakvog razmišljanja. Vjerovali ili ne, mnogi ljudi čak i ne znaju što to znači empatija, a kamoli nešto drugo.

Možda je ovo pravo vrijeme da napravimo korak prema tom cilju. Korak prema ljepoti, uvažavanju i ljubavlju. Umjesto da bacate petarde idite u neki azil i udomite neku životinju ili novac koji bi potrošili za petarde i ostale gluposti poklonite onima koji su gladni. Samo se malo okrenite oko sebe i vidjeti ćete što sve možete učiniti zajedno sa svojim klincima. Tada im neće niti pasti na pamet da uživaju u pucanju. Spoznati će da u životu ima puno boljih stvari od toga, stvari koje će ih ispuniti i učiniti istinski sretnima.

DG

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.