ŠARENO

Priča o jednom sjemenu starom 2000 godina

ŽIVI ME

 

Danas ćemo vam ispričati jednu genijalnu priču o snazi prirode. Gotovo nevjerojatno!

Tisućama godina u stroj Judeji i predjelima Bliskog istoka najprepoznatljivija znamenitost je bila palma. Široko rasprostranjena po cijeloj regiji ova palma je nudila slatko voće i hlad od jakog sunca. Osim toga na tim predjelima ova palma je služila kao glavni simbol sreće. Tako je kralj David svojoj kćerki dao ime Tamar kao se palma kaže na hebrejskom.

Ali da sve ne bude tako idilično pobrinuli su se vojnici Rimskog carstva koji su očito voljeli uništavati dobre stvari, pa su tako i ovu palmu sistematski uništavali. Nakon 500 godina ova palma je na tim prostorima gotovo nestala. Priča o palmama svih godina koja su se redale gotovo da su postale legende, no onda se nešto dogodilo.

1960 tijekom arheoloških iskapanja ostatka kralja Heroda u Izraelu pronađena je spremljena mala zaliha sjemena ove palme u zemljanoj posudi 2000 godina prije. Do 2000 godine ove sjemenke su bile čuvane u Tel Avivu na sveučilištu, ali 2005. godine botanički istraživač Elaine Solowey odlučio je posaditi jednu sjemenku da vidi što će se dogoditi. Pretpostavljao je da nakon 2000 godina ova sjemenka je u potpunosti nekorisna. No, vjerovali ili ne pokazalo se da je bio u krivu.

Nevjerojatno, multi- milenijsko sjeme  je proklijalo i iz njega je izrasla palma koju nitko nije vidio stoljećima. Palma i dalje raste, a prije dvije godine čak je i procvjetala. Solowey predlaže da se sada ova palma uzgoji na srodnim vrstama palmi, no za to će trebati još godina kako bi se ponovno dobilo slasno voće.

U međuvremenu, ovo zanimljivo otkriće je potaklo Solowey da radi na oživljavanju i drugih prastarih stabala iz stanja mirovanja.

Pa sada recite da priroda nije čudnovata. Zamislite samo, 2000 godina sjeme je čuvalo život! Kakva snaga i kako veličanstveno! Život je stvarno razlog slavlja, zato ne zaboravite svaki dan slaviti tu čaroliju.

via: treehugger.com

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.