Svjesnost

Priča koja će vam pomoći shvatiti koliko vrijedite

ŽIVI ME

briljant

Jednom je jedan mladić otišao do mudraca po savjet jer ga je mučio osjećaj bezvrijednosti. Svi su mu  govorili da je neuspješan i budala. Molio je mudraca ako može neka mu pomogne.

Mudar čovjek baci pogled na mladića i žustro odgovori: “Oprosti mi, ali jako sam zauzet i ne mogu ti pomoći. Postoji jedna hitna stvar…. “- i tu je stao, na trenutak razmišljajući, a onda je dodao:” Ali ako mi možeš pomoći ja ću rado vratiti uslugu “.
‘Ok… naravno “, promrmljao je mladić. “Dobro’, rekao je mudrac, i skinuo mali prsten sa lijepim draguljem s njegovog prsta.
“Uzmi konja i odi na trg i pod hitno prodaj ovaj prsten kako bi isplatio dug. Pokušaj dobiti pristojnu cijenu za to, nikako ne manje od jednog zlatnika.”

Mladić je uzeo prsten i odjahao do trga.Tamo je došao da skupine trgovaca i pokazao prsten. Neki su uzeli prsten u ruku i promatrali. jadan trgovac je pitao koliko traži za taj prsten, a kada su čuli da mladić za njega traži zlatnik svi su se počeli smijati. Samo jedan od trgovac bio je dovoljno pristojan pa je objasnio da je zlatnik previsoka cijena za takav prsten.

Prošao je cijeli trg, ali nitko nije bio zainteresiran. Mladić je bio tužan i deprimiran zbog neuspjeha pa se pognute glave vratio mudracu.
“Učitelju, nisam uspio obaviti zadatak”, rekao je on. “U najboljem slučaju mogao sam dobiti tek par srebrnjaka i to je sve. Mitko nije htio dati zlatnik!”

Mudrac ga je slušao, a onda rekao: “Prije nego što pokušaš prodati prsten, ne bi bilo loše utvrdi kolika je stvarna njegova vrijednost, a tko će to bolje znati nego draguljara. Idi i doznaj.”

Mladić je ponovno sjeo na konja i otišao da grada do draguljara. Ušao je u njegovu malu radnju  zamolio ga da procijeni prsten. Draguljar je uzeo prsten i na oko stavi povećalo te ga neko vrijeme promatrao, zatim ga je izvagao. Konačno se okrenuo prema mladići i rekao: “Reci  svojem majstoru da mu sada ne mogu dati više od 58 zlatnika za to, ali ako mi da malo vremena, ja ću kupiti ovaj prsten za 70 zlatnika.”

“70 zlatnika ?! ” uzviknuo je mladić. Nasmijao se, zahvalio draguljaru i požurio nazad u punoj brzini do mudrog čovjeka. Kad je sve ispričao mudracu, on se zagledao u njega i rekao mu: “Sjeti se, moj dječače, da si poput ovog prstena. Prekrasan i jedinstven! Samo pravi stručnjak može cijeniti i prepoznati pravu vrijednost. Zašto trošiš svoje vrijeme lutajući ulicama  i obazirući se na mišljenje neukih budala? “

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.