Životne spoznaje

Ovo što radimo uopće nije bezopasno

Živimo u svijetu laži

ŽIVI ME

Ne tako davno divili smo se prelijepim, savršenim ženama koje su nas onako fotošopirane gledale s naslovnica magazina…..danas su društvene mreže pune selfija snimljena kroz mnoge dostupne filtere pa danas svi izgledamo kao s naslovnica, bez bora, ispeglani i savršeni. A to više nije tako bezazleno.

Promjena percepcije

Budući da ovakve slike postaju norma, ljudska percepcija ljepote u svijetu se mijenja, a ta promjena može negativno utjecati na  samopoštovanje i potaknuti disfemijski poremećaj tijela, tvrde istraživači Boston Medical Centra (BMC).

Dismorfični poremećaj tijela (BDD) je prekomjerna preokupacija izgledom i fokusiranje na vlastite fizičke nedostatke. Takve osobe postaju krajnje nezadovoljne svojim izgledom da im to predstavlja najveći problem s kojim se ne mogu pomiriti. One su spremne učiniti sve kako bi od sebe napravili ono za čim žude. Od ovog poremećaja za sada pati  oko 2 posto stanovništva, a stavlja se u grupu opsesivno-kompulzivnih poremećaja.

Referentne istraživanjima  pokazuju da su tinejdžerice  koje koriste filtere na svojim fotografijama sve više i više zabrinutije za svoj fizički izgled i na društvenim mrežama traže potvrdu okoline.

Izgledati kao filtrirane verzije sebe

Dodatna istraživanja pokazala su da 55 posto plastičnih kirurga izvješćuje o pacijentima koji žele poboljšati svoj izgled. “Otkriven je novi fenomen nazvan” Snapchat dysmorphia “, rekao je Neelam Vashi iz Boston School of Medicine, #gdje pacijenti traže operaciju kako bi im pomogli izgledati kao filtrirane verzije sebe.” 

Stručnjaci upozoravaju da operacija nije najbolji način djelovanja u tim slučajevima, jer se takve osobe neće zadovoljiti učinjenim i samo mogu  pogoršati stvar. Oni preporučuju psihološke intervencije kao što je kognitivna bihevioralna terapija i upravljanje poremećajem na empatičan neosuđivački način.

Filtrirani selfiji mogu uvelike utjecati na gubljenje kontakta sa stvarnošću stvarajući očekivanja da trebamo savršeno izgledati cijelo vrijeme stoga roditelji moraju biti oprezni pogotovo s tinejdžerima. Usmjeravanje, razgovori a puno empatije mogu utjecati da izrastu u kvalitetne i samosvijesne osobe,

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.