Lijepa

Ono što mi imamo ne postoji ni u Hollywoodu

ŽIVI ME

1

Ljudi moji tko je ovdje lud, političari ili narod koji bira te političari. Ovo što se zbiva oko nas ušlo je u domenu vjerovali ili ne.

Kad pogledam sabor ne mogu da se ne pitam kako je moguće da tako neke kreature postanu saborski zastupnici. S njihovim umom i izgledom u neki normalnim državama mogli bi jedino biti statisti u nekom filmu strave i užasa. A oni kod nas ni manje ni više nego u saboru raspravljaju o sudbini cjelokupnog naroda.

Često su nam govorili kako Hrvati nemaju smisla za humor, a gle nas, cijela država postala čista satira. Gdje god bacite pogled događa se cirkus, a protagonisti i bez maski i šminke izgledaju savršeno uklopljeno u cirkuski ambijent. I nema ponavljanja predstava, svaki dan nešto novo, senzacionalno i inovativno. Sve su nam pokrali ili uništili, jedino afera imamo i za izvoz. Dovoljno je samo par minuta pogledati zasjedanje sabora. Ovako nešto ni Steven Spielberg ne bi mogao smisliti. I njegova mašta ima limite, ali zato naše afere i rasprave u saboru nemaju. To što nama naši političari mogu priuštiti, koji su to zapleti, scenariji, dijalozi…. nema ih ni u Hollywoodu.

Sve si mislim kako bi možda mogli patentirati naša saborska zasjedanja pa ih staviti u našu turističku ponudu kao veliku i jedinstvenu atrakciju jer doista toga nema nigdje na svijetu.

Lijepo im sredimo simultani prijevod i oslobodimo mjesta na galeriji, a kako u saboru nikako nema kvoruma mogu im se ponuditi i i mjesta u sabornici, a recimo uz posebnu nadoplatu mogli bi i stiskati gumbiće i glasati. Ok, za glasanje ipak trebaju platiti posebnu VIP ulaznicu. Možda čak ni narodu ne bi bilo loše, konačno bi imali  kvorum, a i turisti bi nam možda izglasali i koji pametan zakon.

Garantirano bi ovo postao pravi turistički hit. Turisti bi hrlili iz cijelog svijeta, pa tko ne bi kada mi je zabava zagarantirana. Čak im se poslije može osigurati i slikanje sa zastupnicima. Zasigurno bi se bolje zabavili nego u bilo kojem kazalištu, ma da kazalištu, u Dysnelandu. Konačno bi političari mogli puniti proračun, prodavajući enormne količine vlastite gluposti. Konačno bi zaradili za to što rade.

U cijelu ovu priču ne treba niti puno love uložiti, trebamo samo napraviti popis likova uz mala objašnjenja tko su, što su i kakva im je imovinska kartica da strancima bude jasnije dog gledaju. Naravno, moramo ih malo educirati o tome tko su bili ustaše i partizani. To obavezno, jer bez toga nikome ništa neće biti jasno pošto se cijela saborska komunikacija vrti oko toga.

Osim toga, treba im negdje velikim masnim crvenim slovima napisati da prisustvuju stvarnom događanju just in time, da ne bi pomislili kako se ovdje radi o priči u saboru iz prošlog stoljeća. Svakako ima treba naglasiti da je ovo stvarni reality show. Malo se jedino bojim da to baš neće shvatiti, jer tko danas može shvatiti da se u Hrvatskoj još raspravlja o partizanima i ustašama i da političari dalje kradu na očigled svih nas prodavajući nam bajke, dok mi šutimo!

Ako nam ova fora oko “sabor reality show kazališta” ne prođe ne preostaje nam ništa drugo nego da zadnju lovu iz proračuna (dok ju još nisu pokrali) damo za kolektivnu-nacionalnu lobotomiju. Možda nam konačno uspije i naš neandertalski mozak shvati da živimo u 21. stoljeću gdje nema ni partizana ni ustaša već samo gladni, obespravljeni, blokirani i uništeni narod krvavih koljena i praznog želuca.

Možda konačno izađemo iz tog limba u kojem smo zaostali i shvatimo zašto nam treba mozak i da je vrijeme da velikim koracima izađemo iz mraka i uđemo u 21 stoljeće.

 Danijela Gašparović

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.