Putovanja

Novčić u drvo za ozdravljenje

Putovanje u Wels

ŽIVI ME

U zapadnom Welsu nedaleko od pitoresknog gradića Portmeirion pronađeno je 7 trupaca stabala koji su potpuno pokriveni novčićima. Upraviteljica imanja Meurig Jones pokušala je istražiti gdje započinje ova interesantna priča s drvetom i novcem. Uspjela je doprijeti do 1700 godine kada su ova stabla služila poput „stabla želja“. Ako je netko bio bolestan samo je trebao ponijeti sa sobom čekić i novčić i zakucati ga u drvo, drvo bi tada sa sobom ponijelo bolest i osoba bi bila izliječena.

Onaj tko je maknuo novčić s drveta preuzeo bi bolest na sebe, pa su zbog toga svi novčići još dana danas ostali u drvetu. Vjerovali u tu priči ili ne, svakako se isplati navratiti u ovaj dio Otoka, ne samo zbog jedinstvenih novčića u stablima, već i zbog samog gradića Portmeiriona koji je toliko bajkovit da u njemu zaboravite u kojem ste stoljeću. Ovo popularno turističko mjesto nalazi se u blizini Minfforddam, a projektiran je i izgrađen od 1925. do 1975. godine pod palicom Sir Clough Williams-Ellis kojem su uzor bila talijanska sela toga doba.

Danas je gradić pod okriljem dobrotvornog povjerenstva i zapravo sve zgrade u njemu su hoteli i apartmani kroz koje godišnje prođe 250 000 turista.  Osim po svim svojim ljepotama ovaj gradić je poznat i po kultnoj drami McGpphana  The Prisoner gdje Portmerion „glumi“ glavnu rolu kao The Village. Mnogi fanovi ovog filma iz 1966. godine još se i danas sastaju na „zarobljenom“ kongresu koji se svake godine održava početkom travnja.

Ako se slučajno nađete u blizini, svakamko naiđite u ovaj čarobni gradić i ostanite „zarobljeni“ svim njegovim ljepotama!

 

no images were found

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.