TIJELO

Ne možete ni zamisliti koje “čuvare” imamo

ŽIVI ME

Sve više jedemo prerađenu hranu koja kako svi znamo nije baš  zdrava. No, najnovije istraživanje s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu je pokazalo da mikrobi u ljudskim crijevima imaju mogućnost razgraditi  potencijalno štetne kemijske spojeve iz procesuirane hrane u bezopasne spojeve.

Mikrobne zajednice ljudskih crijeva vide hranu kao zbirku kemikalija,  a suvremena prerada hrane može stvoriti kemikalije koje mogu štetno djelovati na zdravlje. Takve kemikalije povezane su s sa mnogo različitih bolesti. Sve je više otkrića koje spoznaju vrlo složene interakcije između mikroba ljudskog crijeva i kemikalija koje se  konzumiraju kao dio tipične današnje prehrane. 

U novoj studiji, istraživači su pokazali da specifična bakterija zvana Collinsella intestinalis razgrađuje kemijski fruktozelizin na bezopasne komponente. Fruktozelizin je čest u prerađenoj hrani, uključujući ultra-pasterizirano mlijeko, tjesteninu, čokoladu i žitarice…. Visoke količine fruktozelizina i sličnih kemikalija u krvi povezane su sa bolestima starenja, poput dijabetesa i ateroskleroze.

Istraživanje je pokazalo da  miševi koji su jeli hranu s velikom količinom fruktozelizina  imali su povećane Collinsella intestinalis u mikrobnim zajednicama crijeva.

Kako kažu znanstvenici,  ova  studijom mogli bi se upotrijebiti za razvoj zdravije i hranjivije hrane kao i za osmišljavanje potencijalnih strategija za prepoznavanje i iskorištavanje određenih vrsta crijevnih bakterija koje mogu preraditi potencijalno štetne kemikalije u neškodljive. 

Dok se ovo ne dogodi ipak jedite zdravo i pazite na sve te dobre bakterije u svojim crijevima jer kako vidite sve je više istraživanja koja potvrđuju da naše zdravlje čuva baš te dobre bakterije u našim crijevima.

 

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.