Putovanja

Antarktika nije samo led i snijeg ima tu svašata

Čarobne spilje koje skrivaju ljepotu

ŽIVI ME

 Dok  Davor Rostuhar ostvaruje svoj san ekspedicijom na Južni pol gdje će sam, u 50 dana, propješačiti 1200 kilometara na temperaturi do -40 stupnjeva Celzijusa, mi smo iz toplog doma malo bacili pogled na taj svijet zime i leda.   I nećete vjerovati otkrili smo neopisivu ljepotu, ali uz sve to tu zna biti i vrlo, vrlo vruće.

Sada se sigurno  pitate kako je to moguće?

 

Tamo ima  svašta pa čak i vulkana. Mlada doktorica znanosti Kayla Iacovino sa sveučilišta u Cambridgea proučava vulkane i tako je između ostalog provela vrijeme i na hladnom Antarktiku uz planinu i vulkan Erebus. Erebus je drugi po veličini vulkan na Antarktiku (3794 m , otok Ross), al je još od svog otkrića, davne 1841 godine kada je kapetan James Clark Ross plovio tim područjem, postao najzanimljiviji vulkan u tom bijelom bespuću i dio je tzv. Pacifičkog vatrenog prstena (dio u kojem ima puno vulkana i potresa). Ovo jedan od rijetkih vulkana koji ima svoje jezero od lave.
Na svijetu su još 4 takva vulkana Erta Ale – Etiopija, Kīlauea – Havai, Nyiragongo u Kongu i Ambrym u Vanuatu.

Sa Erebusa možete izravno gledati u jezero lave koja lagano tinja na 1000 stupnjeva C. Osim ove zanimljivosti, vruću vulkanski plin putuje kroz pukotine  prema površini i uz put stvara prekrasne ledene spilje. U neke spilje može se doći pješice, a neke zahtjevaju pravu alpinističku opremu. Ono što je ovdje fascinantno, to su kristali vode kojima su obložene spilje, među kojima su napoznatije Helo, Hut i Warrew.

Kao što vidite i ovdje se priroda pobrinula za čarobne ljepote. Sad možemo uživati u prekrasnim slikama koja je napravila Kayla i koja kaže da sve ove boje na slikama baš su onakve kakve se vide u prirodi. 

 Vjerujemo i da će Davor na svom putu uživati svim srcem,  držimo palčeve da tako bude i da ništa ne omete uživanje u svakom kilometru njegovog puta.

hexagonski kristali u Warrew spilji
panorama Helo spilje
veliki “obelisk” na ulazu u Halo spilju
plavi strop u Hut spilji
unutrašnjosz Hut spilje

Zanimljivost

Air New Zealand je imao let od zračne luke Auckland do Antarktika. Godine 1979. jedan od aviona srušio se na planinu Erebus i svih 257 putnika i članova posade je poginulo. Od tada je Air New Zealand ukinuo letove  prema Antarktiku.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.