Putovanja

Ovo nije parodija, ovo je istina!

ŽIVI ME

Wagah je jedini cestovni granični prijelaz između Indije i Pakistana. Ova cesta, nazvana „Grand Trunk“, između ostalog povezuje gradove Amritsar u Indija i Lahore u Pakistanu. Nakon neovisnosti 1947. godine Wagah je podijeljen na istočni dio koji se nalazi u Indiji i zapadni koji pripada Pakistanu.

Samjhauta Express, vlak  između Lahore i Delhi, vozi dvaput tjedno iz Attari željezničkog kolodvora, koji se nalazi 30 km od Wagah. Ta dva grada povezani su i autobusnom linijom od 2004. godine od kada su se odnosi između zemlja poboljšali.

Ova granica koju nazivaju  „Berlinski zid Azije“ otvorena je preko dana i svakodnevno se zatvara u ceremoniji „spuštanja zastava“. Ta čudnovata predstava održava se od 1959. godine i vrlo je neobična i energična parada između graničnih snaga sigurnosti u Indiji  i pakistanskih vojnika. Čak izgleda i pomalo agresivna i neprijateljski obojana, puna “opasnih” pogleda i snažnih pokreta. Svi vojnici imaju svoje šarene svečane uniforme i spektakularni hod koji daje draž cijeloj ceremoniji. Sa strane gledajući izgleda vrlo smiješno, ali sudionicima i stanovnicima to je hod ponosa i slave. Sve izgleda vrlo euforično, poput prave nogometne utakmice publika navija, sviraju se trube, plješće se i viče!

S više ljudi  dolaze na ovu granicu i sudjeluje u ceremoniji, pa je indijska vlada počela razvijati Wagah kao turističko odredište, rade na poboljšanju turističke ponude i grade nove smještajne komplekse. Svi radoznali koji ovaj „cirkus“ žele pogledati uživo samo se slobodno uputite u Wagah, ponuda je i više nogo zanimljiva!

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.