ŠARENO

Glavni supstrat za najljepše orhideje

Ljepota u domu

ŽIVI ME

 

Volite li orhideje? Vjerojatno ih volite jer teško da netko može odoljeti ovom prekrasnom cvijeću. Doista su čarobne. Ima ih toliko vrsta da boju cvijeta možete birati po bojama vašeg interijera kako bi se savršeno uklopile u prosto.

Iako mnogi misle da je  orhideja teška za održavanje, zapravo i nije. Ako se držite ovih malih savjeta vaša ohideja može dugo uljepšavati vaš dom. Orhideje su biljke iz porodice Orchidaceae. Cijela porodica je dobila ime po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na mošnje (grčki όρχις „mošnje“). Nakon porodice Asteraceae, orhideje su druga po veličini porodica Anthophyta. Mnogi će reći kako je orhideja kraljica cvijeća. Botaničari priznaju oko 1.000 rodova s 15.000 do 30.000 vrsta. Nema ih jedino na arktičkom ledu i pustinjama.

Svjetlost

Traže dosta svjetlosti, lako su prilagodljive, a najprikladniji je polusjenovit položaj (10 000 – 20 000 luksa). Po boji lista i cvijeta otkrivamo višak ili manjak svjetlosti. Za nju je idealan sjeverni prozor. Nikako ju ne smijete izložiti jakom suncu jer ćete ju uništiti.

Kako zalijevati orhideju?

Za zalijevanje orhideja najpogodnija je voda čija se kiselost tj.pH vrijednost kreće između 4 i 4,5; znači blago kisela. Ako je voda ima pH veću od 8 orhideje ne podnose takvu vodu! Nikako ne koristite hladnu vodu, već onu na sobnoj temperaturi.

Ne postoje precizna pravila o količini i učestalosti zalijevanja. Koristiti odstajalu vodu u koju ste stavili par kapi limuna, najjednostavnije je upotrijebiti kišnicu a možete koristiti i vodu iz klima uređaja. Općenito pravilo je da orhideje treba zalijevati jednom tjedno zimi, dva puta tjedno u proljeće i jesen, te svaki drugi dan ljeti!

Presađivanje

Generalno pravlio je da se presađuje nakon cvatnje, i to što rjeđe. Biljka mora imati najmanje 3-4 gomolja da bi cvala. Odaberite supstrat koji slabo drži vlagu (kora jele, treset i perlit). Pazite da cvjetna posuda u koju presađujete biljku ima dovoljno mjesta za sljedeće 2-3 godine ukoliko se radi o vrsti koja voli veće posude. Raširite korijenje preko hrpice mješavine supstrata na dnu cvjetne posude i ispunite posudu do pola, stavljajući supstrat između korijenja te dobro ispunite šupljine. Spoj korijenja i gomolja treba biti oko 2 cm ispod površine supstrata. Držite je u polusjeni na umjereno vlažnom mjestu dok ne izraste novo korijenje.

Dohrana

Uglavnom se koriste tekuća hranjiva gnojiva koja se dodaju vodi. Ne dohranjujte orhideje u periodu mirovanja, a u periodu vegetacije dohranjujte ih svaka dva do tri tjedna. Tokom hladnijeg perioda dohranjujte biljke svakih šest do osam tjedana. Držite se strogo uputa na tekućem gnojivu kojeg koristite jer ukoliko se vodite onom: “jedan čep od boce je dovoljan no dva su bolja…”  Vaša biljka neće preživjeti jer su orhideje jako osjetljive na višak hranjivih tvari i kemikalija.

Ovisna o ljubavi

Ovo nigdje nismo našli već smo mi dodali, ali iz iskustva znamo ako bilo kojoj biljci svaki dan podarite malo ljubavi, kažete joj kako je lijepa i kako ju obožavate  podariti će vam najljepše cvijeće. Svi smo mi međusobno povezani i jako dobro se osjećamo,  pa zato i vi volite svoju orhideju i divite joj se kako bi smisao njezinog postojanja bio ispunjen! Nikako ne zaboravite, ljubav je uvijek najbolji supstrat za sve.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.