Zdravi

Mozak može prepoznati bolest dok se još i nije pojavila

ŽIVI ME

Ljudski mozak mnogo je bolji u otkrivanju i izbjegavanju bolesti nego što se ranije mislilo, kaže nova studija iz Švedske. Naš osjećaj vida i mirisa dovoljan je da mozak prepozna da netko ima bolest čak i prije nego što se bolest razvije. I ne samo što prepozna već i djeluje na osnovu te informacije.

Ljudski imuni sustav djelotvoran je u borbi protiv bolesti, ali budući da to podrazumijeva mnogo energije, mi imamo još jedan mehanizam koji je zapravo instinkt za preživljavanje a odnosi se na izbjegavanje bolesti. Naš mozak sposoban je identificirati bolest kod drugih kako bi se odmaknuo od bolesnih i sačuvao tijelo od zaraze.

Kako je izgledao eksperiment

Istraživači su jednoj grupi ubrizgali bezopasne bakterije kako bi dobili imuno odgovor tijela i pojavu klasičnih simptoma kao što su umor i groznica. Za to vrijeme uzeli su uzorke njihovih mirisa i fotografirali ih, kao i kontrolnoj “čistoj” skupini.

Drugoj skupini ispitanika su tada prezentirali te slike i mirise te su ih zamolili procijeniti ljude i otkriti koliko im se sviđaju, dok su njihove aktivnosti mozga mjerene u MR skeneru.

Tada su zamoljeni da navedu, samo gledajući fotografije, koji im sudionici izgledaju bolesno, kao i da navedu one za koje misle da bi se mogli družiti.

“Naša studija pokazuje kako ljudi nesvjesno odabiru družiti se sa zdravim pojedincima, a odbacuju one bolesne ili one čiji je imunološki sustav bio smo umjetno aktivirali”, kaže profesor Olsson.

Mozak jako dobro spaja slabe signale iz višestrukih osjetila koji se odnose na zdravstveno stanje osobe kako bi napravio procjenu. Ovo je prava potvrda da naše preživljavanje prirodno uključuje i izbjegavanje infekcije. Naravno da se izbjegavanje bolesnih osoba ne odnosi kada su u pitanju bliske osobe. Tada se zapravo javlja suprotni koncept pa bolesni signal može poboljšati skrbničko ponašanje s bliskim odnosima.

Naše tijelo se očito zna dobro čuvati, no čuvajmo i mi naše zdravlje, to je najveća vrijednost koju imamo.

rapidol.hr

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.