Šareno

Čudnovato, malo ubojito biće

Priča o maloj hobotnici koju ne bi voljeli sresti

ŽIVI ME

Volite li salatu od hobotnice, a hobotnicu ispod peke?? Mljac, mljac! I ovo malo čudno biće je hobotnica Hapalochlaena lunulata od svega 7 cm. Izgleda egzotično sa ovim plavim prstenima na sebi, ma baš vam dođe da se poigrate. U svijetu ovakvih hobotnica sa karakterističnim plavim pečatima ima  4 različite vrste i vjerujte nikako ne bi bilo dobro da se sretnete s njima. Ne dopustite da vas njihova veličina zavara. Kada se osjete ugrožene smo jedna može proizvesti dovoljno otrova da vas u trenutku može usmrtiti. Kada ovi plavi prsteni podivljaju i postanu fluorescentno plavi znak je da svi oko nje pobjegnu glavom bez obzira to s dobrim razlogom, one su jedne od najsmrtonosnijih otrovnih stvorenja na Zemlji.

Ove hobotnice mogu se naći u različitim vrstama stanišnih tipova, uključujući lagune, uvale, grebene, razne pješčane podloe. Najčešće se nalaze u hladnijim plitkim vodama uz južnu obalu Australije, a mogu se naći i duž obala sjeverne Australije sve do Japana, uključujući i Papua Novu Gvineju, Solomonske otoke, Filipine, Indoneziju i prostor do Šri Lanke.

Znate li da samo jedna hobotnica nosi dovoljno neurotoksičnog otrova da ubije 26 odraslih ljudi u roku od nekoliko minuta! Međutim, ova vrsta nije agresivan i neće napasti ako nije izazvana. Osim toga H. lunulata imaju veliku cijenu, jedna takva hobotnica je prodana na aukciju u Sidneyju u Australiji za 4.000 dolara.

Koliko se zna, do danas su se dogodila tri smrtna slučajeva u susretu s ovom hobotnicom,  jedna slučaj je zabilježen u Singapuru.

Inače znate li da su  hobotnice vrlo pametne,  mogu  slagati slagalicu, da prepoznavati ljudska lica, otvarati boce, izaći iz lavirinta i same sebe zabavljati izmišljanjem igrica. One su pravi mađioničari, mogu nestati u par sekundi i provlaće se i kroz male rupice, a sposobne su otključavati brave i odvezivati čvorove.  Imaju odličnu percepciju i mogu naučiti raditi poslove promatrajući druge hobotnice.

 

osim toga imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije. Ako sne ozlijede ili čak izgube krak mogu ga potpuno obnoviti u roku 6 tjedana.

Eh te hobotnice, tko bi ikada mislio da su tako svestrane!

 

 

:

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.