ŠARENO

Kako održavati božićnu zvijezdu

ŽIVI ME

images (1)

Za vrijeme božićnih blagdana većina nas obožava svoj stan ukrasiti Božićnim zvijezdama.

Ova prekrasna biljka ima i svoju zanimljivu povijest i legendu kako je nastala, a legenda kaže da je nastala iz kapljica krvi  asteške boginje.

Ako ste kupili ovu prekrasnu biljku, da bi vam duže trajala treba je znati održavati.

Poinzecija ili Božićna zvijezda porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i Centralne Amerike. U prirodi ova biljka raste kao grm visine do 3 metra, međutim, stvoreni su kultivari koji imaju gušći izgled, visine 30-45 cm, za uzgajanje u prostorijama.

Kao i sve mlječike i ova biljka obiluje mliječnim sokom koji je vrlo otrovan, pa se preporučuje nošenje rukavica ako će te ju rezati, a ukoliko mliječni sok dođe u dodir s kožom odmah ga treba isprati hladnom vodom kako ne bi došlo do iritacije kože.  Poinzecija je dobila ime po američkom ambasadoru Robertu Poinzecu, koji je zadivljen njenom ljepotom, prenio je iz Meksika u svoj vrt u Južnoj Karolini. Kasnije je prenešena u Europu.

U Meksiku je cijenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova i za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Kristovo rođenje. U Americi se božićna zvijezda masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.

Poinzecija voli mekanu, dobro nagnojenu, humusnu zemlju uz dodatak malo pijeska. Traži dostasvjetlosti, ali joj najviše odgovara filtrirana svjetlost, jer izravne sunčeve zrake mogu oštetiti listove. Zahtjevavisoku vlažnost zraka i zato se drži u podmetaču s vlažnim kamenčićima. Idealna temperatura za njen uzgoj je 18°C. Može podnijeti temperature od 15-20°C. Dok raste, kao i u vremenu nastanka brakteja, ne smije se dozvoliti da se zemlja isuši (zalijevati dva puta tjedno), ali treba voditi računa da ne bude ni preobilno zalijevana (jer korijen truli). Zalijevati je treba odozdo.

Treba je držati dalje od izvora topline i s vremena na vrijeme vodom pošpricati, ali samo po zelenim listovima. Transport i promjena temperature te pretjerano zalijevanje najveći su neprijatelji ovoj božićnoj ljepotici, a pripazite i na propuh ili mjesto gdje se stalno prolazi.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.