Putovanja

Jeste li ikada probali piti vino na dudu?

Zanimljivi restoran u Parizu

ŽIVI ME

Jedno od luđih mjesta gdje sam bila je restoran Le Refuge des Fondues koji se nalazi nekoliko blokova od Abbesses Metro stanice u Parizu.  Naizgled izgledao kao uobičajeni fondue restoran u kojem je tako jednostavan izbor jela. Izbor nije kompliciran: možete u osnovi naručiti lonac rastopljenog sira i cijelu hrpu kruha ili loncu vrućeg ulja i čitave hrpe komadića govedine – ili još bolje, oboje. 

Dakle, posebnost ovog restorana nije klopa  već luda atmosfera koja tamo vlada i koja je definitivno ono što se pamti cijelog života.

Blagovaonica je mala i diplomatski rečeno ugodna, da ne kažemo skučena, ali to tamo nikome ne smeta. Čak dapeče, čini se da svi uživaju u tome. Dva dugačka stola s klupama stoje duž zidova.  Ako su mjesta puna i sjedite negdje u sredini, budite spremni da se morate popeti  na klupu kako biste prešli preko stola na drugu stranu. odmah će doletjeti  jedan od izuzetno prijateljskih i šarmantnih konobara i s osmijehom  pružit će vam ruku kako ne biste završili u loncu rastopljenog sira.  I svi se smiju na to.

Zidovi Le Refuge des Fondues prekriveni su grafitima i ako imate volje slobodno dok jedete možete nešto pisati ili crtati, dodati što god želite. Uz to dok jedete susjedi za stolom vam se veselo obraćaju, pitaju odakle ste, što radite i spremni su vam pomoći u otkrivanjima  skrivenih pariških ljepota što je svakako vrlo velika rijetkost u normalnom pariškom društvu.

No, ako ste mislili da je s iznenađenjima gotovo, prevarili ste se. Sada tek dolazi ono najluđe. Svi znamo kako Francuzi vole vino i kako jako paze iz kojih čaša što piju, ali ovdje to nije slučaj. Ovdje se vino pije iz dječjih bočica i to s dudom što sve jako, jako veseli. 

Možda se zbog tog čina  vrate u rane dane svoga života pa totalno podjetinje i zaborave na pravila, barijere, okvire i ostalu kontrolu koju odrasli svjesni ili nesvjesno prakticiraju.

Eto tako uz dudu i vino u ovom restoranu život vrlo brzo poprimi drugačije boje i sve postane “relativno”. 

Nakon nekog vremena kada se slegnu svi dojmovi shvatite kako nam takvih trenutaka baš fali u životu.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.