TIJELO

Je li ovo konačno otkriće koliko vode trebamo piti

ŽIVI ME

voda 

Voda je neophodna našem tijelu za normalno funkcioniranje to znamo svi, no koliko je vode dnevno potrebno popiti tema je koja ne prestaje zanimati znanstvenike. Trebamo li zaista piti 8 čaša vodne dnevno ili je i to još jedna od krivih pretpostavki vezanih za zdravlje?

 Odgovor na to pitanje pokušao je dati Michael Farrell s Monash Biomedicine Discovery Institute u Melbourneu. Njegov tim otkrio je mehanizam koji regulira unos tekućine u ljudskom tijelu koji nas može zaštititi od prekomjernog pijenja vode. I prevelike količine vode mogu izazvati potencijalno fatalnu intoksikaciju vodom.

Istraživanje je pokazalo da se inhibicija gutanja aktivira u mozgu u slučaju kada konzumiramo više tekućine od onoga što tijelu treba. Tako se tijelo brani od unošenja prevelike količine tekućine. Pitanje je samo hoćemo li mi primijetiti to naše teže gutanje.

Istraživači su zamolili sudionike da ocijene količinu truda potrebnog da progutaju vodu pod dva uvjeta; kad su bili žedni i nakon što su trebali popiti još dodatnu količinu vode bez da su osjećali žeđ. Rezultati su pokazali tri puta više napora kod gutanja vode  nakon što su prestali biti žedni.

Po prvi puta se otkrilo da tijelo samo balansira unos tekućine tako što stvara određenu vrstu otpora kada pijemo na silu. Osim toga istraživači su snimali i što se tada događa u mozgu, te otkrili da je prefrontalno područje mozga mnogo aktivnije kada su sudionici pokušavali progutati vodu s puno truda i da iz tog dijela mozga stiže impuls za inhibiciju gutanja.

Ovo istraživanje upućuje na to da radimo ono što naše tijelo zahtjeva od nas, što znači da trebamo piti kada smo žedni a ne prisiljavati se piti po rasporedu.

Pijenje previše vode tijelo stavlja u opasnosti od trovanja vodom ili hiponatrijemijom, kada su vitalne razine natrija u krvi abnormalno niske što može izazvati simptome od letargije i mučnina do konvulzija i kome.

međutim, istraživači su napomenuli da jako stari ljudi vrlo često piju male količine vode pa ih se ipak treba nadzirati  koliko uzimaju tekućine 

Je li ovo istraživanje konačno riješilo vječno pitanje o tome koliko vode treba piti  ili će ubrzo novo istraživanje otkriti neka druga saznanja, tko će znati.

Vi svakako slušajte svoje tijelo  i čuvajte ga, a ako vas nešto zaboli tu je Rapidol S  i zat ga je uvijek dobro imati pri ruci.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.