Svašta nešto

Pod njezinom palicom i poznati arhitekt postao glumac

ŽIVI ME

Za Katju Restović  slobodno možemo reći  da nas uči vizualnoj kulturi. Poznata redateljica spotova čiju umješnost stvaranja  ne možete ne obožavati upravo je završila  snimanje reklamnog spota za Glas Istre u Puli. Glavnu ulogu povjerila je proslavljenom arhitektu Brunu Juričiću, kojem je ovo prvo pojavljivanje u filmskom mediju.

„ Kako  će premijera spota biti na pulskom festivalu na screenu u Areni,  moj pristup je  bio filmski  i vrlo urban.  Željela sam  da tih 30 sekundi gledatelju  ispriča jednu  kratku priču što  je u tako zadanom kratkom vremenu, izuzetno zahtjevno, koliko god to na „ prvu“ ne izgleda tako. Za mene je montaža  jako važna i već dok snimam, koja god to forma bila –  razmišljam o svakom kadru kako ću ga kasnije u montaži iskoristiti. Ona je  zakljucni i jedan od najvažnijih  trenutaka  moje   redateljske koncepcije. Prije  2 godine  završila sam masterclass kod  Davida  Russela,  jednog od najpoznatijih američkih umjetnika  storyboarda (  (Pirates of the Caribbean 5, Red Tails, X-Men Origins, Moulin Rouge, Terminator 2: Judgment Day, Batman, Empire of the Sun, The Color Purple, Who Framed Roger Rabbit? Star Wars: Return of the Jedi etc.)  i  znanje koje sam naučila  izuzetno cijenim i  stalno primjenjujem na svoj rad.  Volim učiti i svaki dan naučim nesto  novo.  Žedna sam znanja i  uzivam u tome.  Osim toga, dobra priprema  je više od pola posla. 

 Na snimanju je bila odlična atsmofera. Imala sam producenticu koja mi je ostavila „ otvorene“  ruke i dala mi je potpuno povjerenje, pa je raditi u tim uvjetima  za mene uvijek uzitak i gušt.   A  Bruno je  ugodan i  vrlo talentiran. Izuzetno fotogeničan  što možete  vidjeti i na fotografijama sa making of-a  ali  i sa  visokom  estetikom i  razumijevanjem  iste.  Slagali smo se odlično jer  nam je vizura slična  a   imao je povjerenja i  opustio se je. Ovo mu je bilo prvo snimanje  takve  vrste ali snašao se je  vrlo brzo. .  Taman se je  vratio iz Kine, jer  tamo radi na jednom hotelu i jako je  zauzet. Na snimanju je bilo jos 6 statista koji su  bili  strpljivi i  vrlo opušteni.  Napravila sam i kraću verziju od  15 sek  za potrebe  trzišta.  Ova reklama  će premijerno biti prikazana  13. srpnja na  Filmskom   Festivalu Pula  i tijekom  cijelog   Festivala, prikazivati će se  svake  večeri u  blokovima   reklama  izmedju filmova.  Napravljena je  za  tu  namjenu  tako da je scenarij koji sam predlozila  ali i postprodukcija,   vrlo  filmična,  brza,  urbana.

Uz moje trenutne projekte i gusti raspored nisam mogla odoljeti izazovu snimanja ove  TV  reklame, posebno sto sa naručiteljem   imam već  slične, uspješne suradnje a i volim PFF,  mislim da je to jedan ozbiljan  filmski  festival i okuplja veliki broj ljudi iz branse.  Hrvatski  film?  Rado bi preskočila  to pitanje ako mogu, jer moj  film kao i od mnogih  drugih  hrvatskih   redatelja  ili autora – vjerujem,  čeka  već 8 godina iako sam već snimila   trailer po kojemu  je jasno o kakvom se ozbiljnom  filmu moze  raditi. Ali nisam ljuta, nisam čak ni  odustala od  Hrvatske i HAVC-a  ali motivacija koju sam imala na početku, uz cijelu moju ekipu koja radi na filmu,  znatno se je promijenila  i sada sam  fokusirana samo na  strane producente i strano tržište. Osim toga odlučila  sam   živjeti u trenutku, pa što bude-  nek  bude. Tako obično bude najbolje, nastavlja   Restović  „ Osim toga,  nemam ni  vremena  puno razmišljati. Trenutno   sam u velikoj  guzvi  jer  radim na  talijanskoj  koprodukciji za moj cjelovečernji igrani film  „ Vrata  iskupljenja“ i upravo radimo neke  prijevode i titlove na  talijanski  ali  pišem i  četvrti  roman koji se  najesen  planira izdati, istina ovog puta ne pod  pseudonimom Eva Lucas, nego pod mojim  pravim  imenom.  Osim toga  moje  zadnje  dvije komedije  „  Kad  žena poludi“  i „  Whisky,  bez  leda – molim“  su  trenutno u adaptaciji na engleski jezik  jer su iz  Imperial Theatre  koji je Broadway  kazalište u New Yorku, pokazali veliki interes, rekla je  Restović.

Sve lokacije snimanja  bile su u Puli. Kameru i  postprodukciju radio  je Josip Ružić, Rose  Art Studio, dok  Katja Restović potpisuje scenarij, režiju i montažu.

Jedva čekamo vidjeti gotovi uradak 🙂

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.