ŠARENO

I oni se grle, druže i imaju emocije

Budite pažljivi s njima

ŽIVI ME

Vrijeme je kada puno idemo u prirodu. Osim što se divimo njezinoj ljepoti i daje nam nepresušnu inspiraciju priroda je i pravo čudo. jeste li ikada došli u šumu i osjetili posebnu energiju? 

A što zapravo znate o drveću?

Drveće ima svoj tajni život kojeg znanstvenici iz dana u dan otkrivaju i ta otkrića nas sve više bukvalno “izuvaju iz cipela”.

Što su do sada znanstvenici otkrili?

Drveće obožava društvo, oni vole biti zajedno i grliti se svojim granama. Ono što mi vidimo je samo mali djelić onoga što se nalazi ispod zemlje. Svojim korijenjem se međusobno prožimaju i čine ogromnu mrežu. 

Osim toga oni mogu osjetiti bol i imaju emocije, poput straha i što je jako zanimljivo otkrili su da stabla imaju nešto slično onome što bismo nazvali otkucaji srca. Dr. András Zlinszky na Sveučilištu Aarhus u Danskoj, koristio je tehniku ​​laserskog skeniranja kako bi odredio točnu lokaciju grana i lišća 22 vrste drveća i grmlja. Tako je opazio neočekivan ciklusa kretanja, neka stabla su tijekom noći povećavala i smanjivala svoje grane, što ukazuje na ciklus prijenosa vode i šećera, poput vlastite verzije otkucaja srca.  To su periodička kretanja do 1 centimetra u ciklusima od dva do šest sati. Pretpostavljaju da ti pokret moraju biti povezan s promjenama u tlaku vode unutar biljaka. Prijevoz vode nije samo stabilan tijek, kao što se cijelo vrijeme mislilo.

Tijekom noći neka stabla smanjuju svoje grane i do 10 centimetara  prije ponovnog podizanja sa pojavom sunca, proces je toliko spor i suptilan da se do sada mislilo da to smo čine tek određene obitelji. Recimo magnolija (Magnolia gradiflora) prolazi kroz tri puna ciklusa podešavanja svojih grana, što ukazuje na mijenjanje tlaka vode, tj. crpljenje tijekom noći. 

Ne znamo kako su se stabla osjećala kada ih je ovih dana šibao vjetar. Dok ih sada gledam doista mi se čine umorna i iscrpljena zato kada se nađete uz stabla budite pažljivi prema njima i tretirajte ih s puno ljubavi.

 

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.