TIJELO

Glavne greške kod hranjenja beba

Izazovi roditeljstva

ŽIVI ME

Kada dijete prelazi  na dodatnu prehranu roditelji su jako zbunjeni. Hranjenje postaje   zbunjujuće i komplicirano, a roditelji imaju mnoštvo pitanja. Neke mame prijateljice pričaju vam jedno, blogerice drugo, a vaš liječnik kaže da čitate bebine znakove. Ali niste sasvim sigurni koji su to znakovi. Dok velike zdravstvene organizacije, poput Američke akademije za pedijatriju, preporučuju da beba započne s čvrstom hranom oko 6. mjeseca, roditelji i dalje smatraju da imaju puno pitanja o tome kako bi to trebali učiniti.

Poznata američka baby nutricionistica Jill Castle opisala je uobičajene pogreške koje roditelji mogu izbjeći.

1. Uvode krutu hranu prerano
Neki roditelji već nakon 4  mjeseca bebici u bočicu dodaju žitarice jer misle da dijete ostaje gladno i da mu mlijeko nije sasvim dovoljno.  U toj dobi  bebin imunološki i probavni sustavi nisu potpuno opremljeni za ispravno procesiranje hrane i obranu od potencijalnih alergena. Kao rezultat toga, veći je rizik od alergije na hranu, ekcema, celijakije, gastrointestinalne infekcije i prekomjerne tjelesne težine.

2.  Uvode krutu hranu prekasno
 Prema studiji iz 2009. godine u časopisu Maternal & Child Nutrition, djeca koja nisu imala hranu s grubom konzistencijom do 9 mjeseci starosti imala su više problema s prehranom u dobi od 7 godina od onih djece koja su imala grudaste teksture između dobi od 6 i 9 mjeseci.

Osim toga, dugo čekanje za pokretanje krute hrane može usporiti rast djeteta, povećati rizik od nedostatka željeza, odgoditi razvojne vještine, pridonijeti osjetljivosti na teksture hrane i, prema najnovijim istraživanjima, doprinijeti razvoju alergije na hranu.

3. Nedovoljni unos važnih hranjivih tvari
Prve dvije godine života ključne su za rast mozga i tijela. Željezo, cink, ukupna masnoća, omega-3 masne kiseline kao što je  DHA i vitamin D važni su hranjivi sastojci za ovaj proces. Pazite da dajete hranu bogatu željezom, kao što je govedina ili željezom obogaćene žitarice kao i dovoljno potrebnih masnoća da ne ugrozite rast i razvoj bebe.

Obratite pažnju na izbor hrane i osigurajte da su sve skupine hrane i hranjivih tvari zastupljeni. Da bi zadovoljili zahtjeve za željezom koji su veći od 6 do 12 mjeseci, dajte im 2x dnevno hranu bogatu željezom kao što je meso, željezom obogaćene žitarice, žumanjak ili povrće bogato željezom poput špinata. Obavezno uključite zdrave izvore masnoća, poput avokada i maslinovog ulja.

4. Previše slatkišan
Grickanje kolačića, keksa ili slično čin se bezazleno, ali to može utjecati na budućnost vaše bebe, na prehrambene navike i zdravlje. U to doba bebe imaju malo prostora za slatkiše u svojoj prehrani. Američka udruga za srce ne preporuča dodatni šećer tijekom prve dvije godine života, uključujući i šećerne zaslađene napitke.

Dakle, izbjegavajte slatkiše kao redoviti dio djetetove prehrane. Iznimka: prvogodišnja torta za rođendan!

5. Zanemarivanje bebinih znakova
Bebe jako dobro znaju  koliko  hrane jesti i kada im je dosta. Okretanjem glavice od hrane jasno kažu: “Dosta mi je!” Ponekada pokazuju i opću nezainteresiranost za hranu. Međutim, neki roditelji možda žele da dijete jede više ili barem završi obrok pa pokušavaju djetetu ugurati još hrane. Poticanje bebe da jede više može potkopati njezinu prirodnu sposobnost samoreguliranja svoje prehrane. 

Ako vaša beba pokazuje jasne znakove završetka prehrane, neka tako i bude.

6. Hranjenje bebe odvojeno od obitelji
Odvajanje bebe od obiteljskog obroka može se činiti učinkovitim, ali vaša beba uči gledajući kako drugi jedu. Ona uči o raznolikosti i teksturi hrane, a jednako tako  stiče iskustva o  zajedničkom druženju za obiteljskim stolom. Hranjenje bebe na zasebnom mjestu  uskraćujete joj takvo iskustvo.

Zato povucite visoku stolicu do stola u vrijeme obroka što je prije i što je više moguće. Dajte bebi društveno iskustvo obiteljskih obroka  počevši čak i prije nego što počne jesti tvrdu hranu.

7. Izbjegavanje nereda za vrijeme  jela
Hranjenje bebe je neuredan posao, no to ne znači da trebate stalno bebici brisati  lice za vrijeme hranjenja ili ju hraniti žlicom kako bi izbjegli nered. No, prava čarolija učenja i otkrivanje hrane odvija se kada je vaša beba u interakcije s njom, kada ju dodiruje, miriše, kuša i igra  se s njom.

Nemojte odvraćati dijete dok jede. Neka ima potpuni doživljaj hrane.

I što reći za kraj…uživajte u novim iskustvima s vašom bebicom.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.