Putovanja

Foraging pravi hit kod najboljih svjetskih chefova

ŽIVI ME

 

Naši davni preci su svu svoju hranu  pronalazili u prirodi, a priroda nudi toliko toga. Danas se ponovno vraćamo tom drevnom običaju. Prikupljanje divlje hrane postaje pravi hit, pogotovo u mnogim svjetskim restoranima.

Tako je René Redzep chef i suvlasnik restorana Noma u Kopenhagenu  koji se može pohvaliti s dvije  Michelinove zvijezde odlučio napraviti nešto jako zanimljivo. On je veliki ljubitelj divljeg bilja i zajedno sa svojom neprofitnom udrugom MAD, Redzepi već četiri godine razvija posebnu aplikaciju kao “alat za dekodiranje krajolika i njegova kulinarskog potencijala”.  Aplikaciju je nazvao VILD MAD što na danskom znači “divlja hrana” i vodi korisnike kroz šume i gradove, pokazujući što je u okolini jestivo i “pozivajući svakoga da dodirne, pomiriše, okusi, ubere i kuha.

“Osnovna znanja o prirodi, flori i fauni, uzorcima u krajoliku i ritmovima sezona jednako su važna kao matematika, čitanje i pisanje. Posebno danas kad ljudi misle da čokoladno mlijeko dolazi od smeđih krava”, rekao je Redzepi. ”

Nomin chef smatra da je o ovoj temi skupljanja hrane u divljini najvažnije podučavati djecu. Tako je osim aplikacije za sve zainteresirane razvio kurikulum o foragingu za danske osmoškolce i osmislio radionice za rangere u nacionalnim parkovima. “Zamislite kada bi naša djeca šetajući parkom mogla ubrati što žele jesti, kao što mogu odabrati cornflakes ili bombone u supermarketu”, rekao je Redzepi.

Aplikacija je besplatna i dostupna u App Storeu i na Google Playu na danskom i engleskom.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.