TIJELO

Eliksir zvan VINO

ŽIVI ME

Prvu preporuku o vinu je dao Apostol Pavao: „Nemojte piti vodu, radije popite malo vina-goditi će vašem želucu i nećete biti bolesni. Danas je ljekovito djelovanje vina i znanstveno dokazano, a stručnjaci savjetuju svakodnevno uzimanje vina, po mogučnosti crnog, ali u umjerenim količinama. Optimalna dnevna količina vina za žene je 2-3 dl, a za muškarce 3-5 dl.

Vino jača imunitet
Vino sadržava  veliki udio antioksidansa koji neutraliziraju štetno djelovanje  slobodnih radikala koji mogu uzrokovati mnoge bolesti pa čak i rak. Osim vitamina C i tanina, izvarendan antioksidans u vinu je kvarcetin koji je pokazao široko antikancerogeno djelovanje. Zato se za ječanje imuniteta preporučaju dvije čaše crnog vina na dan.

Vino ublažava simptome menopauze
Crno vino obiluje polifenolim rezveratrolom  koji je fitoestrogen pa time i prirodni nadomjestak za estrogen. Istraživanja su pokazala da 3 dl crvenog vina na dan pomaže ženama da zadrže u tijelu određenu količinu estrogena koji ublažava simptome menopauze, primjerice valunga i promjene raspoloženja.

Vino štiti srce i krvne žile
2 čaše crvenog vina na dan štiti srce i krvne žile te za 50-60% smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Nedavno su istraživana potvrdila da polifenoli i alkohol u vinu sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, snižavaju masnoće i kolesterol u krvi, sprečavaju aterosklerozu, jačaju stjenke krvnih žila, šire krvne žile i sprečavaju njihovo začepljenje. Vino kao zaštitu za srce preporuča se uzimati u večernjim satima, jer je povećana mogućnost pojave srčanih tegoba, a ova zaštita traje 12-18 sati.

Vino regulira krvni tlak
Redovito uzimanje 1 čaše vina na dan regulira krvni tlak. Alkohol u vinu širi krvne žile te smanjuje previsoki krvni tlak. Isto tako, alkohol pojačava rad srca i poboljšava cirkulaciju krvi pa tako povisuje prenizak krvni tlak.

Vino jača krv
Crna  vina bogata su željezom i vitaminom C koji je pak neophodan za apsorpciju željeza. Zbog toga se svima, a pogotovo anemičnim osobama preporuča uz ručak i večeru popiti i času crna vina.

Vino kao afrodizijak
Male količine vina opuštaju, stimuliraju i povoljno utječu na spolne funkcije muškarca i žene. No ovdje treba voditi računa o umjerenosti jer veće količine vina mogu izazvati potpuno suprotan učinak.

Vino štiti bubrege
Vino štiti bubrege i za 40% smanjuje rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca. Znanstvenici smatraju da je to, između ostalog, zasluga magneziju u vinu koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca izbacivanjem suvišnog kalcija.

Vino štiti od osteoporoze
U zaštitna sredstva protiv osteoporoze, uz mlijeko i mliječene proizvode, mnogi liječnici ubrajaju i vino jer sadrže kalciji koji povećava gustoću kostiju. Protiv ove bolesti dobro je uz obroke piti crno vino.

Vino štiti od gihta
Kako smo već napisali crno vino sadrži mnogo polifenola i kvercetina koji razgrađuju mokraćnu kiselinu pa se ona više na taloži u organizmu već se putem mokraće izlučuje van. Dovoljno je popiti samo jednu čašu vina na dan.

Vino smanjuje stres
Stres je uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba. Znanstveno je dokazano da niti jedan drugi napitak ne oslobađa od napetosti tako dobro kao umjereno pijenje vina. Kažu naši stari da je preko dana dobro popiti malo bijelog vina koji daje poticaj, a neveće čaša crnog jer smiruje.

Vino otklanja depresiju
Dokazano je da je vino jedno od najdjelotvornijih sredstava protiv depresije. Već male količine vina smanjuju duševnu napetost, ublažava strahove i suzbija frustracije. Pod utjecajem vina usporava se opadanje seretonina u mozgu a time i bolje raspoloženje.

Vino uništava bakteriji i viruse
Vino štiti i liječi od kašlja, prehlade, gripe, bronhitisa pa čak i upale pluća. Zasluga je polifenola i tanina kojih ima u srnom vinu. Kod pripreme kuhanog vina vino ne smije zakuhati jer će se tako uništiti mnogi važni aktivni sastojci.

Vino pomlađuje
2,5 dl vina na dan ublažava proces starenja za više od 30%. Osobe koje umjereno konzumiraju vino ostaju duže vitalne, a i u prosjeku žive dulje od onih koji to ne čine!

Dakle, da li treba još nešto dodati ili vas je ovaj tekst dovoljno uvjerio da u svoje dnevne rutine uvrstiti i čašu crnog vina! Pa u zdravlje!!

via:Beata Ljekovite biljke

Pročitajte: Svaki dan jedan kivi

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.