TIJELO

Dokazano da mediteranska prehrana štiti kosti

Zdrave kosti uz zdravu prehranu

ŽIVI ME

 

Da prehrana ima veliku utjecaj na naše zdravlje sve više i više otkrivamo novim istraživanjima. Tako je nova studija otkrila kako zdrava mediteranska prehrana uz sve blagodati koje već znamo da ima, također ima i odlično djelovanje na kosti i mišiće žena u postmenopauzi.

Istraživači su otkrili da žene koje su se pridržavale mediteranskom načinu prehrane imale su višu mineralnu gustoću kostiju, kao i mišićnu masu u odnosu na one žene koje to nisu učinile. Ovaj način prehrane uključuje visoku unos voća i povrća, žitarica, krumpira, maslinovog ulja i sjemena; umjereno visok unos ribe; potrošnja mliječnih proizvoda i crvenog mesa; i redovito, ali umjereno pijenje crnog vina. Mediteranska dijeta povezana je s nižim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, raka i nekih drugih kroničnih bolesti.

Ove su informacije vrlo važne jer menopauza i smanjenje estrogena, ubrzava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi te povećavajući rizik od osteoporoze i lomova kostiju. Osim toga, menopauza i starenje smanjuju i mišićnu masu, a pad u masi skeletnih mišića i snage kod starijih ljudi glavni su doprinos povećanju bolesti, smanjenoj kvaliteti života i višim stopama smrtnosti.

Ova studija je provedena na 103 zdrave žene iz južnog Brazila, prosječne dobi od 55 godina. Sve žene bile podvrgnute skeniranju kostiju kako bi izmjerile mineralnu gustoću kostiju, ukupnu tjelesnu masu koja je korištena za procjenu mase skeletnih mišića.

“Otkrili smo da mediteranska prehrana može biti korisna ne-medicinska strategija za prevenciju osteoporoze i prijeloma u žena u postmenopauzi”, rekao je dr. sc. Thais Rasia Silva voditelj ovog istraživanja.

No, svjesni samo da uz današnji tempo i način života vrlo često uzmemo nešto tek da ne budemo gladni i da nemamo baš izbalansirane obroke, stoga je dobro da svom tijelu s vremena podarite dodatan unos vitamina i minerala.

ONE-A-DAY kapsule kao multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani pomoći će vam da svome tijelu date ono što mu treba. U jednoj tableti zadovoljavate dnevne potrebe za ovim vitaminima i mineralima:  vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin C, tiamin/vitamin B1, riboflavin/vitamin B2, niacin, vitamin B6, folna kiselina, vitamin B12, biotin, pantotenska kiselina, željezo, cink, bakar, mangan, molibden, jod.

Kapsula sadrži i 100 mg magnezija što zadovoljava oko 27% preporučenog unosa, kao i 50 mg inzitola. proizvod možete kupiti ovdje.

Facebook komentari

ŽIVI ME

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.